Mainos

Valtion Sonera-siivu kutistuu olemattomiin

Soneran kurssi romahti tänään. Yksi suurista menettäjistä on Suomen valtio, jonka Sonera-osakkeiden arvo on laskenut reilussa vuodessa 277 miljardista alle 14 miljardiin markkaan.

Suomen valtiolla on Soneran osakkeista 52,8 prosenttia eli yhteensä runsaat 392 miljoonaa kappaletta. Vajaassa puolessatoista vuodessa valtion Sonera-omistuksen arvo on kutistunut 227 miljardista alle 14 miljardiin markkaan.

Soneran osakekurssi kävi huipussaan maaliskuussa 2000, jolloin yhdestä osakkeesta maksettiin päivän sisällä enimmillään 97 euroa. Tuolla hinnalla koko yhtiön markkina-arvoksi kertyi runsaat 72 miljardia euroa eli lähes 430 miljardia markkaa, mistä valtion osuus oli noin 227 miljardia markkaa. Tiistain 5,95 euron päätöskurssilla koko Soneran markkina-arvo oli kutistunut 4,4 miljardiin euroon eli noin 26 miljardiin markkaan. Valtion Sonera-potin arvo oli enää noin 13,9 miljardia markkaa.

Valtio on toki ehtinyt tienatakin Soneralla. Vuonna 2000 3,1 prosentin Sonera-siivun myynti tuotti valtiolle 12 miljardia markkaa. Syksyn 1999 osakeannissa valtio sai noin 18 prosentin Sonera-osuudesta noin 20 miljardia markkaa. Syksyn 1998 ensimmäisessä osakeannissa valtio myi runsaat 20 prosenttia Soneran osakkeista noin 7 miljardilla markalla. Soneran muita suuria omistajia ovat Kuntien Eläkevakuutus, Ilmarinen, Varma-Sampo, LEL Työeläkekassa, Eläke-Fennia, henkivakuutusyhtiö Suomi, Pohjola, Henki--Sampo ja PT:n eläkevakuutus. Niillä oli huhtikuun lopulla 0,2-0,9 prosentin omistuksia Sonerassa.

Soneran osakkeen hinta romahti tänään. Alimmillaan se oli 5,81 eurossa. Päivän aikana hinta kohosi 5,95 euron päätöslukemaan, joka edelleen on kaikkien aikojen alhaisin. Laskua edellispäivään kertyi huimat 15,41 prosenttia. Päivän aikana markkinoilla ei liikkunut erityistä tietoa Sonerasta. Analyytikkojen mukaan laskun taustalla ovat yhtiön ongelmat Turkissa ja epätietoisuus Saksan 3G-operaatiosta. Ainut Sonera-uutinen oli tieto sen ja espanjalaisen teleoperaattorin solmimasta yhteistyösopimuksesta Deutsche Telekomin kanssa. Tieto oli pikemminkin positiivinen kuin negatiivinen askel Soneran 3G-projektissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.