Mainos

Valtiolle kovat rapsut lentojen kilpailuttamisvirheestä

Valtio joutuu maksamaan lentoyhtiö SAS:lle ja Blue1:lle suuret korvaukset kilpailuttamisvirheestä. KHO:n mukaan valtiovarainministeriö ei kilpailuttanut kunnolla virkamiesten lentoja toissa vuonna.

Korkein hallinto-oikeus KHO on määrännyt valtiovarainministeriön maksamaan lentoyhtiö SAS:lle ja sen suomalaiselle tytäryhtiölle Blue1:lle 300 000 euroa hyvitysmaksua, koska valtio ei kilpailuttanut kunnolla virkamiesten ulkomaisia lentoja vuonna 2003. Valtio on jo saanut huomautuksen asiasta myös EU:lta.

Kiista sai alkunsa, kun valtion pääosin omistama Finnair voitti kisan virkamiesten vuoden 2003 lennoista. SAS piti kilpailua epäreiluna. Sen mukaan reittejä ja hintoja ei ollut vertailtu tasapuolisesti. Lisäksi valtio antoi Finnairille lisäpisteitä täsmällisyydestä ja turvallisuudesta, vaikka niitä ei ollut tarjouspyynnön ehdoissa.

SAS valitti asiasta markkinaoikeuteen. Se määräsi valtion muuttamaan kilpailuehtojaan tulevissa hankinnoissa, mutta hylkäsi yhtiön vaatimuksen hyvitysmaksusta. SAS vei asian edelleen KHO:hon, joka katsoo sen olevan oikeutettu hyvitysmaksuun. SAS oli vaatinut 500 000 euron maksua korkoineen, mutta KHO päätyi 300 000 euroon.

SAS ja Blue1 katsovat KHO:n päätöksen varmistavan tasavertaisen kilpailun Suomen markkinoilla. KHO hylkäsi SAS:n vaatimuksen pyytää ennakkoratkaisu asiasta EY:n tuomioistuimelta. Viime vuoden lennoista kiista on edelleen käsiteltävänä.

Valtion lentomatkojen hankinnoista vastaa nykyisin valtion hankintayksikkö Hansel. EU:n komissio puuttui asiaan viimeksi tammikuun puolivälissä. Valtio on perustellut ratkaisujaan lentojen vähäisellä tarjonnalla, lentolippujen sekavilla hintatyypeillä sekä suorien yhteyksien vähäisyydellä. Jos Suomen selitykset eivät tyydytä komissiota, asian ratkaisee EY:n tuomioistuin.

Suomella on maaliskuun puoliväliin aikaa vastata komission tuoreimpaan kovisteluun. SAS:n mukaan valtion vuotuiset lentolippuhankinnat ovat yli 60 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.