Valtio yksityistää osan teleliikenteestä

Valtio suunnittelee puhelinyhtiö Telen osittaista yksityistämistä. Hanke aloitetaan purkamalla posti- ja teleliikennettä harjoittava Suomen PT-konserni kahdeksi konserniksi. Talouspoliittinen ministerivaliokunta teki rakenneuudistuksesta yksimielisen linjauksen tiistaina. Lopullinen sananvalta on eduskunnalla.

Postitoimintaa harjoittava puolikas pidetään liikenneministeri Matti Auran (kok.) mukaan valtion täydessä omistuksessa. Nykyisen konsernin emoyhtiöstä ja teletoimintaa harjoittavasta Telecom Finland Oy:stä (Tele) muodostetaan uusi telekonserni, jonka johtoon tulee PT-konsernin nykyinen pääjohtaja Pekka Vennamo.
Uuteen konserniin siirretään myös PT-konsernin omistama 27 prosentin osuus TT Tieto Oy:stä. Samalla telekonsernin omistuspohjaa laajennetaan ja yhtiö listataan pörssiin.

Vennamon mukaan yhtiöjärjestely ei sinänsä vähennä henkilökuntaa. Tarkoitus on säilyttää posti- ja telepalvelujen alueellinen kattavuus.
Liikenneministeri Matti Auran mukaan alustavien arvioiden mukaan uuden telekonsernin arvo on noin 15-20 miljardia markkaa. Auran mukaan myytävien osakkeiden määrä ja listautumisajankohta päätetään myöhemmin.
Hän kuitenkin arvioi yksityistettäväksi osuudeksi 15-20 prosenttia. Vähemmistöosuuden myynnistä kertyisi valtiolle tuloa 2-4 miljardia markkaa.

Kotimaisia sijoittajia kosiskellaan

Auran mukaan tavoitteena on suunnata merkittävä osa telekonsernin osakemyynnistä kotimaiselle yleisölle ja yhteisöille. Omistajiksi halutaan myös kansainvälisiä institutionaalisia sijoittajia. Eduskunnalta haetaan valtuudet sekä yhtiöjärjestelyyn että valtion omistusosuuden alentamiseen siten, että valtiolla säilyy vähintään 51 prosentin osuus.
PT-konsernin pääjohtaja Pekka Vennamo perustelee yksityistettävän osuuden pienuutta Suomen markkinoiden koolla. Jo nyt kyseessä on Suomen kaikkien aikojen suurin osakemyynti. Jos osuutta nostettaisiin, osakkeet menisivät ulkomaisille sijoittajille. Auran mukaan liikenneministeriö selvittää konsulttien avulla valtion omistuksen arvon telekonsernissa sekä markkinoille menon ja aikataulun.
Selvitysten valmistuttua liikenneministeriö vie asian uudelleen talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn. Aura arvioi yhtiöjärjestelyjen vievän puolisen vuotta.

Uudistus parantaa kilpailukykyä

Sekä Aura että Vennamo perustelevat rakenneuudistusta teleympäristön nopealla muutoksella ja muiden maiden esimerkillä. Euroopan maista valtion teletoimintaa ovat viimeksi yksityistäneet Saksa, Ranska ja Italia.
Auran mukaan järjestelyn myötä uudesta telekonsernista voidaan kehittää merkittävä tele- ja tietoalan yhtiö.
-Erityisesti teletoiminnassa tarvitaan joustava omistajarakenne, joka mahdollistaa sekä pääoman keräämisen markkinoilta että muun kehittämisen, Vennamo sanoo.

Postin toimintaan ei muutoksia

Sen sijaan vakaammin toimivaa postia voidaan Vennamon mukaan hoitaa erinomaisesti osakeyhtiönä valtion omistamassa konsernissa. Järjestelyt eivät vaikuta postin toimintaan.
Auran mukaan Suomen Postin pitäminen valtion suorassa omistuksessa korostaa postin yhteiskunnallista tehtävää kannattavan liiketoiminnan ohella.
Sekä posti- että teletoiminta säilyvät edelleen liikenneministeriön alaisuudessa.

Uuteen telekonserniin tulevan Telecom Finland Oy:n toimitusjohtajana jatkaa Aulis Salin. Suomen Postia vetää vastakin Asko Saviaho. Molempiin konserneihin on tarkoitus muodostaa ulkoinen hallitus ja hallintoneuvosto.
Posti- ja telelaitos yhtiöitettiin vuonna 1994. Valtion kokonaan omistaman konsernin muodostavat emoyhtiö Suomen PT Oy ja sen tytäryhtiöt Suomen Posti Oy ja Telecom Finland Oy. Sekä postiyhtiöllä että teleyhtiöllä on suuri joukko tytäryhtiöitä sekä osakkuusyhtiöitä. Esimerkiksi Telellä on yli 50 tytär- ja osakkuusyhtiötä.
Lisäksi emoyhtiö omistaa suoraan PT-Autopalvelut Oy:n ja PT-Credit Oy:n ja on 27 prosentin osuudella suurin yksittäinen omistaja pörssiyhtiö TT Tieto Oy:ssä.

Telecom Finland -konsernin liikevaihto oli viime vuonna 6,4 miljardia markkaa, tulos rahoituserien jälkeen oli lähes 800 miljoonaa markkaa ja henkilöstöä oli 7500.
Posti-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 5,2 miljardia markkaa, tulos rahoituserin jälkeen oli hiukan yli 500 miljoonaa markka ja henkilöstöä oli lähes 25000.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat