Mainos

Valtava tietovuoto: Ecuadorilaisten tiedot ovat voineet päätyä vääriin käsiin – koko väestön dataa säilytettiin suojaamattomalla pilvipalvelimella Miamissa

Ecuadorissa on paljastunut suuri tietovuoto, joka voi koskea jopa jokaista maan asukasta. Verkkoturvallisuuteen erikoistunut yhtiö vpnMentor havaitsi, että ecuadorilaisten tietoja oli säilytetty suojaamattomalla pilvipalvelimella Miamissa.

Palvelimen omistaa ecuadorilainen konsultti- ja analytiikkayritys Novaestrat. Palvelimelta on voinut päästä helposti käsiksi useisiin henkilötietoihin.

Tiedostoissa oli muun muassa henkilötietoja kuten ihmisen nimi, syntymäaika, osoite, henkilötunnus, sähköpostiosoitteita ja työpaikkatiedot.

Myös ihmisten taloustietoja kuten tili- ja luottotietoja on voinut päätyä vääriin käsiin. Tapauksesta uutisoivat muun muassa CNN ja BBC.

Selvityksen perusteella vuoto koskee yli 20 miljoonaa ihmistä, joista 7 miljoonaa on alaikäisiä. Mukana on myös kuolleiden ihmisten tietoja, sillä Ecuadorin väkiluku on tällä hetkellä noin 16,5 miljoonaa.

Vuotosivuston perustajan tiedot mukana

Jopa vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen tietoja löytyi vuodettujen tietojen joukosta. Assange asui vuosikaudet Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa, mutta hänen turvapaikkansa peruttiin keväällä 2019.

ZDNet-sivusto kertoo puolestaan löytäneensä materiaaleista myös maan presidentin Lenin Morenon henkilötietoja.

Tietovuoto on saatu nyt tukittua, mutta raportin mukaan tiedot ovat jo aiemmin voineet päätyä vääriin käsiin.

– Sen vuoksi ihmiset ja yritykset ovat vaarassa joutua identiteettivarkauksien, petosten, teollisuusvakoilun ja muiden turvallisuusuhkien uhreiksi, raportissa todetaan.

"Jos yksityisyyttä on loukattu..."

Ecuadorin viestintäministeriön mukaan kyse ei ole valtion tietojärjestelmiin kohdistuneesta kyberhyökkäyksestä tai tietojen hakkeroinnista.

Ministeriö pitää mahdollisena, että Novaestrat on tehnyt yhteistyötä entisen valtion työntekijän kanssa, jolla on ollut pääsy tietoihin.

Poliisi ja syyttäjät tekivät maanantaina ratsian Novaestratin laillisen edustajan kotiin. Sieltä takavarikoitiin muun muassa tietokoneita ja muita laitteita. Myöhemmin illalla edustaja otettiin kiinni.

– Jos paljastuu, että ecuadorilaisten yksityisyyttä on loukattu, se on rikos josta täytyy rangaista, totesi viestintäministeri Andres Michelena

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja