Mainos

Pettäjäsivustolta varastettu ehkä tuhansien suomalaistenkin tietoja - "vuodot vaikuttavat aidoilta"

Pettämissivusto Ashley Madisoniin kohdistuneessa valtavassa tietomurrossa on saatettu varastaa myös kymmenientuhansien palveluun rekisteröityneiden suomalaisten tietoja, kertoo Viestintävirasto.

Virasto huomauttaa, että pettämissivustoyritys on kertonut, että vastaavat tietovuotojulkistukset ovat aiemmin olleet tekaistuja. Uusimmat tiedot vuodoista vaikuttavat kuitenkin aidoilta.

Julkistetuista tiedoista löytyvät henkilöiden käyttäjänimet, salasanat ja sähköpostiosoitteet. Osa tiedoista sisältää myös luottokorttien neljä viimeistä numeroa sekä asuinpaikan koordinaatteja. Luottokortin väärinkäyttöä ei kuitenkaan tarvitse nyt pelätä, virasto huomauttaa.  

Viestintävirasto suosittelee, että pettämissivuston palveluita käyttävät suomalaiset vaihtaisivat salasanat myös kaikissa muissa nettipalveluissa, joissa on käytetty samoja salasanoja.  

Kaikkiaan miljoonien tietoja  

Kanadalaisomisteiselle, useissa maissa toimivalle seuranhakusivustolle murtautuneet hakkerit julkaisivat kuluvalla viikolla miljoonia sähköpostiosoitteita, jotka kuuluvat sivuston käyttäjille. Tietovuodon pelätään aiheuttavan maineen menetyksiä, avioeroja ja jopa potkuja.  

Itseään Impact Team -nimellä kutsuva hakkeriryhmä on ilmoittanut olleensa tietomurron takana. Ryhmä vaati heti tietomurrosta kerrottuaan Ashley Madison -sivuston sulkemista ja sanoi julkaisevansa käyttäjätietoja, ellei sivu lopeta toimintaansa.  

Käyttäjätiedot julkaistuaan ryhmä kehotti yksityisyytensä menettäneitä vaatimaan korvauksia sivuston omistavalta Avid Life Medialta. Vaikka tietomurto vaikuttaa olevan hyökkäys yritystä vastaan, sillä vahingoitettiin yksityisiä ihmisiä, sanovat asiantuntijat.  

Armeijan työntekijöitä uhkaavat jopa syytteet 

Julkaistujen henkilötietojen seassa on muun muassa Yhdysvaltain ja Britannian virkamieshallinnon ja suuryritysten sähköpostiosoitteita. Tietoturvayritysten mukaan ainakin 15000 julkaistuista sähköpostiosoitteista kuuluu Yhdysvaltain hallinnolle tai armeijalle.  

Yhdysvaltalaiselle armeijan henkilökunnalle seuranhakupalvelun käyttämisestä narahtamisella voi olla erityisen vakavia seurauksia, sillä tietyt kriteerit täyttävä puolison pettäminen, johon liittyy virka-ajan väärinkäyttö, on rikos Yhdysvaltain puolustusvoimissa. Se voi johtaa erottamiseen tai jopa vankeuteen.    

Ashley Madison -sivusto ei ole tarkistanut käyttäjiensä sähköpostiosoitteiden aitoutta, joten on mahdollista, että sivustolle on kirjauduttu myös väärin henkilötiedoin.  

Luottokorttitilit turvassa  

Kanadan viranomaisten lisäksi tietomurtoa tutkii Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI. Avid Life Media uskoo, että hakkeroinnin takana on yritykseen yhteyksissä olevia henkilöitä.  

Yritys on lisäksi sanonut, ettei siltä varastettu kokonaisia käyttäjien luottokorttitietoja, joilla voitaisiin hankkia taloudellista hyötyä.  
Tietomurron uskotaan kuitenkin vahingoittavan Avid Life Median liiketoimintaa. Ennen murtoa yritys oli kasvattanut liikevoittojaan jopa 45 prosenttia vuodessa.  

-Jos jollain alalla tarvitaan yksityisyyttä, niin heidän. Nyt he ovat menettäneet sen, nimettömänä asiaa uutistoimisto Reutersille kommentoinut, yrityksen tunteva pankkiiri muotoili.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.