Valtaisa väärentäjäverkosto jäi kiinni: vastuulla jopa neljännes kaikista euroväärennöksistä – takavarikkoon kymmeniä asuntoja ja kulkuneuvoja

Tässä tulevat uudet eurosetelit 0:36
Tältä eurosetelien kuuluisi näyttää. Uudet eurosetelit julkistettiin syksyllä 2018.

Suuria määriä euroseteleitä väärentänyt rikollisverkosto on jäänyt kiinni Italian, Belgian ja Ranskan poliisien yhteistyöllä, kertoo EU-maiden poliisien yhteistyötä koordinoiva Europol.

Keskiviikkona toteutetussa operaatiossa Italiassa otettiin kiinni 44 epäiltyä ja takavarikoitiin omaisuutta noin 8 miljoonan euron edestä. Takavarikkoon joutuivat muun muassa 50 asuntoa, 12 ajoneuvoa, 10 yhtiötä, kahdeksan liiketilaa, kaksi maatilaa ja luksusvene.Väärentäjäverkoston epäillään painaneen väärää rahaa yli 233 miljoonan euron verran. Summa on noin neljännes kaikista tiedossa olevista koskaan väärennetyistä euroseteleistä.

Väärennykset poikkeuksellisen laadukkaita

Europolin mukaan asiaa alettiin tutkia lokakuussa 2017, kun Beneventon kaupungissa Italiassa takavarikoitiin taitavasti väärennettyjä 50 euron seteleitä. Seteleissä matkittiin kaikkia oikeiden seteleiden turvaominaisuuksia, mikä vaatii sekä suurta teknistä osaamista että laadukkaita koneita ja raaka-aineita. 

Helmikuussa 2018 Napolissa takavarikoitiin 41 miljoonan euron arvosta väärennettyjä seteleitä, jotka oli kätketty tynnyreihin. Saman vuoden heinäkuussa kiinni jäi myös laiton 50 sentin kolikoita lyövä rahapaja Lombardiassa.

Verkoston pää on Europolin mukaan toiminut väärennysalalla yli 20 vuotta: hän organisoi väärennettyjen setelien valmistuksen mutta myös niiden levittämisen Euroopassa.Tutkinnassa on löydetty yhteyksiä muun muassa italialaiseen rikollisjärjestöön Camorraan.

Lue myös:

    Uusimmat