Valpuri yritti noutaa pakettiaan, mutta viikon vanha passi ei kelvannut Postille – hämmästys oli suuri, kun täysin tuntematon henkilö sai ratkaistua pulman

Valpuri harmitteli, kun hänen viikolla vanhentunut passinsa ei kelvannut tavallisen postipaketin noutamiseen. Mutta kaikkein eniten hänet yllätti tapa, jolla hän pakettinsa lopulta sai.

– Yritin tarjota postivirkailijalle verkkopankkitunnuksia tai sähköpostista löytyviä tilausvahvistuksia passin ja saapumisilmoituksen kylkiäisiksi henkilöllisyyttäni todistamaan, mutta mikään ei kelvannut. Asiakaspalvelija pahoitteli postin tiukkaa linjaa, Valpuri kertaa MTV Uutisille.

Hän kertoo kysyneensä virkailijalta, pitääkö hänen noutaa avopuoliso paikalle henkilöllisyyttä todistamaan.

– Asiakaspalvelija sanoi, että paketin saisi noutaa kuka vaan, jolla on voimassa oleva henkilöllisyystodistus. Ei edes tarvitsisi valtakirjaa.

Valpuri kysyi, että kuka tahansa takana pakettiaan jonottavista kelpaisi, ja sai virkailijalta myöntävän vastauksen. Niinpä Valpuri kysyi jonossa takana olevalta mieheltä, voiko hän noutaa paketin.

– Hän näytti asiakaspalvelijalle ajokorttinsa ja sanoin nimeni. Sitten sain paketin.

Kiitin herraa ja totesin, että onhan tämä kyllä naurettavaa, Valpuri jatkaa.

Onko kukaan tehnyt tässä mitään väärin?

Menikö tämä nyt ihan kaikkien sääntöjen mukaan, Postin Uudenmaan aluepäällikkö Kari Niukkanen?

– Tavallisen lähetyksen voi noutaa kuka vaan, jolla on tieto saapumisilmoituksesta ja lähetystunnuksesta. Kunhan vain pystyy todistamaan henkilöllisyytensä, jotta meille jää tieto, kuka paketin on noutanut.

Eli virkailija ei tehnyt asiassa virhettä eikä myöskään mies, joka suostui henkilöpapereillaan noutamaan paketin toisen tuntemattoman henkilön puolesta?

– Ei mielestäni ole. On asiakkaan päätettävissä, antaako hän tuntemattomalle luvan hakea pakettinsa Postista. Voihan hän antaa valtakirjankin tuntemattomalle.

Niukkanen korostaa, että paketin noutamiseen tarvitaan voimassa oleva henkilöllisyystodistus väärinkäytösten ja huijausyritysten minimoimiseksi, ja että Postille jää tieto, kuka paketin on hakenut. Hän myös muistuttaa, että kirjatun tai henkilökohtaisesti osoitetun lähetyksen voi noutaa vain henkilö, jolle paketti kuuluu.

Vanhalla passilla pääsi äänestämäänkin

Valpuria Postin tiukka linja viikon vanhan passin osalta hämmästytti sikälikin, että uuden passin saa hankittua vaikka kioskilta näyttämällä korkeintaan vuosi sitten vanhentunutta passia.

– Myöhemmin samana päivänä jonotin ennakkoäänestämään Vallilan kirjastoon. Pohdin jonossa, että mahdetaanko mut käännyttää ovelta, kun passi on edelleen sama vanha. Vaalivirkailija kuitenkin sanoi, että vanhentunut passi käy henkilöllisyystodistuksesta, jos kuva on tunnistettava. Sain siis antaa vanhalla passilla ääneni vaaleissa, mutta en hakea pakettia postista, Valpuri jatkaa.

Miksei tunnistettava, mutta viikon vanha henkilöllisyystodistus kelpaa Postille, kun sillä voi äänestää tai hankkia uuden passin?

– Tämä on asia, mitä pitää pohtia, mutta tällä hetkellä ohjeen mukaan voimassa oleva henkilöllisyystodistus on oltava voimassa, Niukkanen päättää.

Tulevien epäselvyyksien välttämiseksi ajokortiton Valpuri tietää, mitä tekee seuraavaksi.

– Passin uusiminen on vireillä.

Katso myös: Näin suomalaiset noutavat pakettinsa mieluiten:

2:05

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja