Valoisa syksy

Nyt jos koskaan kannattaa hankkia uusi valaisin orastavan syksyn pimeyttä lievittämään. Suomalainen valaisinsuunnittelu suorastaan kukoistaa. Valinnanvaraa riittää lasikuutiosta paperiboksin kautta romanttiseen öljylamppuun. Lue myös, millainen on valaisinsuunnittelija Jukka Korpiheteen mielestä hyvä valaisin!

Opiskelujeni alkuvaiheessa silloisessa asunnossani ei ollut valaisimia, joten päätin säästöbudjetilla tehdä ne itse, Jukka Korpihete kertoo.

Päätös kannatti, sillä Taideteollisessa korkeakoulussa taideteollisen muotoilun maisteriohjelmassa opiskeleva Korpihete, 27, on yksi tämän hetken kuumimmista kotimaisista valaisinsuunnittelijoista. Hänen tuoreimpia luomuksiaan ovat seinävalaisin Piilo ja kattovalaisin Avanto. Korpiheteen valaisimiin kuuluvat myös Man, Ruoko, Sankari, Ara, Maio, Mojo ja Olive sekä yhdessä kuvataiteilija Tuomas Laitisen kanssa toteutetut Heräämö-valolaatikot. Äskettäin nuori suunnittelija ideoi Wetterhoff-yrityspalvelulle Kenno-tuikun.

Olennaisinta on valo

Valaisimen suunnittelun haasteellisuus, valon hallitseminen ja muotoileminen kokeilujen kautta herättivät kiinnostukseni aiheeseen. Siihen keskityttyäni ymmärsin myös, että valaisimien ja kokonaisvalaistuksen suunnittelulle on tilausta, Korpihete jatkaa.

Korpiheteen valaisimia on tuotettu pieninä sarjoina, ja myös hänen uniikkivalaisimiaan on päätynyt yksityiskokoelmiin. Hänen lamppunsa ovat rakenteeltaan hyvin yksinkertaisia ja avoimia. Ne korostavat valaisimen olennaisinta tekijää – valoa. Perusmateriaalina on teräs.

Yritän etsiä valaisinmuotoiluun uusia näkökulmia ja lähestymistapoja. Olen suunnitellut esimerkiksi valaisimia, joissa itse valo korostuu varjo- ja valoalueen tilassa. Niissä olen halunnut tutkia ja korostaa itse valoa suhteessa valaisimen runkoon. Koska valaisimet ovat käyttöesineitä, niissä on alusta lähtien otettava huomioon myös toiminnallisuus. Valaisimissa yhdistyvätkin mielenkiintoisella tavalla nämä kaksi: esteettisyys ja toiminnallisuus.

Valo luo tunnelmia

Korpiheteen omaa kotia valaisevat itse suunniteltujen valaisinten prototyyppien lisäksi kirpputoreilta tehdyt löydöt – muun muassa unkarilaiselta antiikkitorilta mukaan tarttunut romanttinen pöytälamppu. Hyvä valaisin luo paitsi valoa myös tunnelmia.

– Hyvä valaisin hoitaa valaisutehtävänsä ja on esineenä harmoninen suhteessa tilaan. Keskeisessä roolissa on itse valonlähde, joka on suunniteltu valaisimeen oikein. Hyvällä valaisimella voidaan myös luoda tunnelmia ja korostaa haluttuja asioita tai tilan piirteitä.

Korpiheteen valaisimia markkinoi Design Trading Finland. Parhaillaan Piiloa ja Kennoa voi ihailla myös Nuorten Forum 2004 -näyttelyssä, joka on avoinna Design Forumissa Helsingissä 5. syyskuuta saakka.

Perinteistä valoa kaipaava ilahtuu samaisessa Nuorten Forumissa Heini Riitahuhdan Arabialle tänä vuonna suunnittelemasta, keraamisesta Helmi-öljylampusta.

Suomi valaisee

Suomalaisista nykyvalaisimista puhuttaessa ei voi olla mainitsematta Harri Koskisen vuonna 1999 Design House Stockholmille suunnittelemaa Block-valaisinta. Lasikimpaleen sisällä oleva hehkulamppu on niittänyt mainetta maailmalla ja avannut Koskiselle ovet muun muassa Issey Miyaken suunnittelijaksi. Pari vuotta sitten Koskinen suunnitteli Iittalan valmistaman uniikkilampun Remain in light.

Modernien valaisinten kirjo osoittaa, että Suomessa riittää lahjakkaita valaisinsuunnittelijoita. Irina Påttin LUMIdesignille suunnittelema paperivalaisin on mulperipuun nilasta valmistettua japaninpaperia ja galvanoitua teräsverkkoa. Paloturvallisen lampun korkeus on 47 cm ja leveys 44 cm. Påttin paperivalaisinta myydään myös pellavamassavarjostimella. Sirpa Kivilompolon suunnittelemia paperisia valaisimia valmistaa kuopiolainen Paperivalo.

Camilla Mobergin vuonna 2000 suunnittelemassa uniikissa Pallo-valaisimessa hehkuvat herkulliset värit. Moberg yhdistelee mielellään puhtaita muotoja, kirkasta lasia ja voimakkaita värejä tavoitteenaan esine, jolla on myös käyttöarvoa.

Vuoden 2001 nuoreksi suunnittelijaksi valitun sisustusarkkitehti Karola Sahin käsialaa on Talvi-sarjaan kuuluva valaisin Erlenmayer (2001).

Viime syksyn Habitaren yhteydessä järjestetyssä Design partners 03 -tapahtumassa ihasteltiin Hämeen ammattikorkeakoulu Wetterhoffin opiskelijoiden lamppuideoita. Katja Rinkisen johdoton pikkuvalaisin Dots toimii led-valolla ja patterilla, Anu Vainion kuplamaiset Bam-valaisimet on tehty puhalletusta lasista. Maria Nybergin keraamisten pallojen Tokyon, Rio de Janeiron ja Honolulun ohuemmista kuviokohdista valo kuultaa keramiikan läpi, ja Eliisa Saarelan posliinisten Lisa-kattovalaisimien koristeena hurmaa pitsi.

Valoja naapurista

Tuoreita lamppuideoita löytyy myös naapurimaistamme. Innovatiivisuus ja kokeilunhalu valaisinten materiaaleissa, pinnoissa ja muodoissa olivat pääteemoja virolaista valaisin- ja tekstiilisuunnittelua esitelleessä Light Things -näyttelyssä, joka piipahti Design Forumissa Suomessa toukokuussa. Mukana olivat muun muassa Tarmo LuiskinUniversal-valaisin (2003) ja Pent Talvetin Lumilamp (2003).

Ruotsalaisen Thomas Bernstrandin Sugar Ray -valaisin valmistui vuonna 1999, ja Karolína EinarsdóttirinFlora-lampun prototyyppi vuotta aiemmin. Tanskalaisen Astrid Kroghin moderni Light Mail on sekä valaisin että seinäverho.

Jukka Korpiheteeltäkin on lupa odottaa tulevaisuudessa lisää innovatiivisia valaisimia.

Suurin osa ideoistani on toteuttamatta! Ne odottavat sopivaa tilaisuutta. Tähän mennessä olen suunnitellut valaisimia, joita kannattaa tuottaa suuremmissa sarjoissa. Valaisimissa myös itse valotekniikka kehittyy jatkuvasti, mikä luo paljon uusia mahdollisuuksia ja vaatimuksiakin.

  • Teksti: Hanna Pesonen
  • Kuvat: Suunnittelijat - Design Forumin kuvapankki

Lue myös:

    Uusimmat