Valkoposkihanhien määrä kasvanut jälleen pääkaupunkiseudulla – yli 6000 lintua tilastoitu Helsingissä ja Espoossa

MTV Uutiset Live Logo LIVE

Suomen ympäristökeskus Syke ja Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut kertovat valkoposkihanhien määrän kasvaneen jälleen pääkaupunkiseudulla. Tämän kesän laskennoissa Helsingin ja itäisen Espoon rannikolla sekä puistossa laiduntavia hanhia on tilastoitu yhteensä 6150 yksilöä. Määrä on kasvanut 560 yksilöllä viime kesästä, mikä on kymmenen prosenttia kokonaisuudesta.

Poikueiden ja poikasten määrä on kasvanut Syken mukaan 75 prosentilla edelliskesästä. Tämä johtui kesällä 2017 syntyneen suuren valkoposkihanhi-ikäluokan pääsystä pesimäikään.

Eniten valkoposkihanhia havaitaan Helsingissä Arabianrannassa, Suomenlinnassa, Töölönlahden alueella ja Kaivopuistossa. Näiden alueiden osuus on kokonaismäärästä yli 40 prosenttia.

Lintujen aiheuttamat peltovahingot ja jätösongelmat kuohuttavat

Valkoposkihanhi pesii Suomen itärajalta aina Perämerelle saakka. Lajin syyskannan laskenta tehdään elo-syyskuun vaihteessa. Se suoritetaan ennen kuin arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen. Syken mukaan Suomen valkoposkien pesimäkanta on kasvanut vuodesta 1985 keskimäärin 18 prosentin vuosivauhdilla. Viime vuonna koko maan kannan kooksi arvioitiin noin 33 700 yksilöä.

Valkoposkihanhien rauhoitettu asema on aiheuttanut kovaa keskustelua kevään ja kesän alun aikana. Lintujen aiheuttamat jätösongelmat ja erityisesti peltovahingot ovat tuoneet muun muassa valkoposkihanhien metsästyksen sallimista ajavalle kansalaisaloitteelle 50  000 allekirjoittajaa.

Lue myös:

    Uusimmat