Valkoposkihanhi keksi uuden tavan aiheuttaa harmia

Valkoposkihanhesta tulee monelle mieleen puistoissa kaakattava tallustelija, ja sen jälkeensä jättämät ulosteläjät. Nyt lintu on keksinyt uuden ja erittäin kalliin tavan harmistuttaa.

Valkoposkihanhi aiheutti kymmenien tuhansien eurojen vahingot, kun se söi Helsingin yliopiston valkolupiini-vehnäviljelmän.

"Tämä Suomen valkoposkihanhikanta kestäisi kyllä metsästystä varsin hyvin." – Viikin tutkimustilan johtaja Miika Kahelin

Viikin yksikön koepalstalla oli tarkoitus tutkia sitä, miten kasvi sopisi lehmän rehuksi. Herkku päätyi kuitenkin parempiin suihin, ja nyt tutkimus on jouduttu perumaan. 

– Vähän ennen juhannusta tähän iskeytyi nuorien hanhien lauma, joka noin viikossa popsi sadosta 90 prosenttia. Tämä on käytännössä katsoen pilalla, tutkimustilan johtaja Miika Kahelin harmittelee.

Valkolupiini-vehnä maistui mainiosti hanhille, eikä ihme, sillä ainakin hinnan puolesta se on todellista gourmet-ruokaa. 

Kallis ruokailu

– Pelkkä valkolupiinin siemen maksoi 4500 euroa. Lisäksi tämän eteen on tehty töitä ja käytetty lannoitteita. Rehut jäävät saamatta ja ruokintakoe tekemättä, yliopiston lehtori Hannu Mikkola sanoo.

"(Valkoposkihanhien) ammuskelu täällä Helsingin lähivesillä ei tule kysymykseen." – Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja Pertti Salolainen

Ruotsissa ja Virossa on mahdollista ampua valkoposkihanhia erikoisluvalla, jos se aiheuttaa haittaa viljelmille. Suomessa lupaa joutuu hakemaan ELY-keskukselta, eikä viraston väki näyttänyt vihreää valoa valkoposkihanhin hävittämistalkoille. 

Se sapettaa maataloustutkimusta tekevää yliopistoväkeä. 

– Tämä Suomen valkoposkihanhikanta kestäisi kyllä metsästystä varsin hyvin, Kahelin sanoo. 

Kantaa harvennettava

Valkoposkihanhen kannan harventamisesta on ollut puhetta vuosikausien ajan, mutta toistaiseksi lintu on saanut lisääntyä rauhassa.

Eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtajan Pertti Salolaisen mielestä linnun aiheuttamat ongelmat ovat paisuneet liian suuriksi. 

– Esimerkiksi munien pistely pesäpaikoilla voisi olla sellainen toimi, johon viranomaiset voisivat ryhtyä. Sen sijaan ammuskelu täällä Helsingin lähivesillä ei tule kysymykseen, Salolainen painottaa. 

Hän aikoo mahdollisesti viedä asiaa eteenpäin, kun eduskunta palaa lomalta. 

– Voisin ajatella, että esittäisin ympäristöministerille Ville Niinistö (vihr.) kirjallisen kysymyksen siitä, miten ministeriö aikoo tätä aihetta lähestyä.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja