Valkoinen talo lyttäsi jälleen Trumpin virkarikostutkinnan: "Kuten tiedätte, se on täysin perusteeton ja loukannut oikeusturvan perusperiaatteita"

Trumpin virkarikostutkinnan kuulemiset jatlkuivat – Valkoinen talo kieltäytyi kutsusta 2:12
Kerroimme aiemmin, että Valkoinen talo kieltäytyi kutsusta Donald Trumpin virkarikostutkinnan kuulemisiin.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo on jälleen lytännyt demokraattien ajaman virkarikostutkinnan presidentti Donald Trumpia vastaan. Valkoinen talo kutsui lausunnossaan tutkintaa täysin perusteettomaksi.

– Kuten tiedätte, virkarikostutkintanne on täysin perusteeton ja se on loukannut oikeusturvan perusperiaatteita ja olennaista oikeudenmukaisuutta, Valkoisen talon lakimies Pat Cipollone kirjoitti edustajainhuoneen oikeusvaliokunnan puhemies Jerry Nadlerille osoitetussa kirjeessä.

Oikeusvaliokunta on pyytänyt Valkoiselta talolta vastausta siihen, tuoko se kuulemiseen todistajia puolustamaan Trumpia. Presidentin kanslia ei kuitenkaan suoraan vastannut kysymykseen sille asetettuun määräaikaan menneessä.

– Edustajainhuoneen demokraatit ovat tuhlanneet riittävästi amerikkalaisten aikaa tällä huijauksella. Teidän pitäisi lopettaa tämä nyt, eikä tuhlata enää yhtään lisää aikaa lisäkuulemisiin, Cipollone kirjoitti.

Sen sijaan republikaanit ovat vaatineet oikeusvaliokunnan kuultavaksi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin poikaa Hunter Bidenia, tiedusteluvaliokunnan puhemiestä, demokraattien Adam Schiffiä ja nimetöntä ilmiantajaa, josta koko virkarikostutkinta sai alkunsa.

Virkarikostutkinta käynnistyi syyskuussa. Tutkinnan keskiössä ovat väitteet, joiden mukaan Trump olisi painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan Trumpin poliittisen vastustajan Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia. Suurempi kysymys on, katsotaanko Trumpin painostaneen vieraan valtion johtajaa vaikuttaakseen Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaaleihin.
Oikeusvaliokunnan tehtävänä on luonnostella virkarikossyyte Trumpia vastaan. Varsinaisen syytteen nostamisesta äänestää koko edustajainhuone. Jos syyte nostetaan, asia siirtyy republikaanienemmistöisen senaatin käsittelyyn.

Päivitetty 7.18: Tausta tarkemmin ja sitaatit Valkoisen talon kirjeestä.


Lue myös:

    Uusimmat