Mainos

Valelääkäreitä välittänyt yritys: Tarkastamme taustat muita paremmin

Sekä valelääkärinä toimimisen myöntänyt Esa Laiho että tänään varmistunut toinen valelääkäriksi epäilty henkilö ovat työskennelleet vuokralääkäreitä välittävän Attendo MedOne -yrityksen kautta.

Attendo MedOnen toimitusjohtajan Pertti Karjalaisen mukaan molemman taustat tarkastettiin rekrytoinnin yhteydessä "normaalin protokollan mukaisesti".

– Ihan niin kuin kaikki muutkin, eli Valviran datan perusteella. Lisäksi meillä on omia cv-pankkeja, tarpeen mukaan ehkä erityisemmin ulkomaisista lääkäreistä. Se mihin emme ole voineet varautua on se, että ihmiset ovat väärentäneet todistuksia. Se on ollut pieni shokki minullekin.

Vaikka molemmat paljastuneet valelääkärit ovat työskennelleet Attendo MedOnessa, Karjalaisen mielestä taustatarkastukset ovat muihin verrattuna kunnossa.

– Väitän, että ne ovat paremmat. Meillä on Valvira-tarkastuksen lisäksi kysy kollegalta -systeemi, eli tarkastamme ehkä vähän enemmän työhistoriaa. Mutta toisaalta, Valviran järjestelmään kaikki ovat luottaneet. Se on pääväylä kuitenkin.

Tutkintojen tarkastaminen Valviran varassa

Ennen Valviran yhteisrekisterin perustamista lääkäreiden tutkinnot käytiin Karjalaisen mukaan itse läpi. Enää tutkintotodistuksia ei pyydetä nähtäväksi.

– Jossakin yksityistapauksessa pyydetään työhistoriasta referenssejä, mutta tutkintotodistusta emme enää erikseen pyydä.

Valelääkäreiden paperit olivat Karjalaisen mukaan Valviran perusteella täysin kunnossa.

– Esa Laihon tapauksessahan työhistoria oli paperilla moitteeton. Toisella lääkärillä oli käsittääkseni muuta työhistoriaa ihan moitteettomasti, mutta lääkärin kokemus suhteellisen vähäinen.

Tutkintoväärennöstä ei Karjalaisen mukaan olisi välttämättä huomattu aiemminkaan, kun tutkinnot tarkastettiin itse, sillä ulkomaisen tutkinnon suorittaneita on Attendo MedOnen palveluksessa vähän. Muuten verkosto toimii hyvin.

– Voimme aina jonkun muun lääkärin kautta kysyä, että tunnetko tämän. Soittaa kyllä kovasti hälytyskelloja, jos on valmistunut tiettynä vuonna yliopistosta ja samalta vuosikurssilta kukaan ei edes tunnista, kuka kyseinen ihminen on. Muistan, että meillä jäi sellaisia haaviin pari kappaletta ennen Valviran järjestelmää.

Kollegatarkastuksia syytä lisätä

Kollegatarkastusta tehdään Karjalaisen mukaan silloin, kun lääkäri on menossa erityisen vaativaan tehtävään, jossa tarvitaan erityistaitoja. Hänen arvionsa mukaan tällaisia on 10–20 prosenttia rekrytoinneista.

– Silloin usein kysymme hänen entisistä työpaikoistaan tai entisiltä kollegoilta vähän, miten hän on pärjännyt. Yleislääkärin tehtäviin näitä kysellään vähemmän.

– Tämä niin sanottu kysy kollegalta -tapa on ollut aika hyvä ja ainutlaatuinen. Voi olla, sitä täytyy vähän lisätä.

Attendo MedOne on alalla iso toimija, sillä sen palveluksessa työskentelee 2 000–2 500 vuokralääkäriä vuosittain. EU:n ulkopuolella valmistuneita lääkäreitä on tällä hetkellä runsaat toistakymmentä.

Karjalainen ei usko, että valelääkäripaljastukset syövät luottamusta yrityksen työntekijöihin.

– Kaikki tällä alalla toimivat tietävät, kuinka isosta volyymista on kysymys, kun vuosien varrella ynnätään kaikkien lääkäreiden määrä, jotka ovat olleet meillä töissä. Se on noin 5 000. Oletusarvo on, että meidän on ollut pakko luottaa Valviran dataan. Emme voi syyttää itseämme, mutta pohdimme, miten prosessia parannetaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.