Mainos

Valelääkäritapaukset eivät ole aiheuttaneet luottamuspulaa ulkomaalaisiin lääkäreihin

Uutiset valelääkäritapauksista eivät ole näkyneet ulkomaalaisten lääkäreiden vastaanotoilla. Soittokierros sairaaloihin Itä-Suomeen osoittaa, että asiakkaiden luottamus lääkäreihin on pysynyt samana.

Poliisin pidättämä Esa Laiho on kertonut valmistuneensa ammattiinsa pietarilaisesta yliopistosta, mutta poliisi on varmistunut, ettei tieto pidä paikkaansa. Myös uusi valelääkäriksi epäilty on valheellisesti kertonut tehneensä tutkinnon venäläisessä yliopistossa.

Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä työskentelee noin 170 lääkäriä, joista 30 on suorittanut lääkärintutkinnon ulkomailla. Sairaanhoitopiirin johtaja, ylilääkäri Ermo Haavisto kertoo, että ulkomailla suoritetut tutkinnot ovat herättäneet keskustelua mutta lääkäreiden vastaanotoilla muutosta ei ole näkynyt.

– Nyt odotamme, miten Valviran selvitys etenee ja toimimme kylmänrauhallisesti emmekä ala osoitella ketään.

Haavisto kertoo, että EU:n ulkopuolelta tulevat lääkärit suorittavat sairaalassa kuuden kuukauden pituisen harjoittelun, jonka jälkeen arvioidaan, vastaako lääkärin ammatti- ja kielitaito vaadittua tasoa.

Kielitaidosta eniten huomautuksia

Myös Lappeenrannan terveyspalvelujen johtaja Markku Hupli sanoo, ettei tapauksilla ole ollut vaikutusta esimerkiksi ajanvarauksiin tai potilaiden toiveisiin lääkäreistä. Kaupungin terveyskeskuksissa ja keskussairaalassa työskentelee yhteensä noin 15 ulkomaalaista lääkäriä.

– Monet heistä ovat työskennelleet täällä pitkään ja he kaikki ovat pidettyjä. Jos jostain annetaan palautetta, niin yleensä se johtuu kielestä ja erilaisesta aksentista.

Kouvolassa noin joka viides lääkäri on ulkomaalainen. Kokemukset ovat positiivisia eikä viime viikkojen tapahtumat ole näkyneet erilaisena suhtautumisena.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Kohvakka Imatralta kertoo, että ulkomaalaiset lääkärit ovat olleet osa pysyvää henkilökuntaa jo vuosien ajan. Imatralla työskentelee useita venäläisiä lääkäreitä.

– Valituksia ei ole ollut, mutta joskus aikaa varatessaan ihmiset ovat esittäneet toiveen suomalaisesta lääkäristä kielen vuoksi.

Valviran antama lupa ihmetyttää

Kohvakan ja Huplin mukaan valelääkärin saama lupa Valvirasta tekee tapauksesta erityisen järkyttävän.

– Valvira on antanut hänelle luvan harjoittaa ammattiaan ja kyllä työnantajan pitää pystyä luottamaan siihen aika pitkälle, Kohvakka sanoo.

Hupli on myös huolestunut valelääkärin toimimisesta vammaisten ja vanhuspalveluiden parissa.

– Tilanne näyttäytyy niin, että näillä alueilla valelääkärin onnistuu toimia, kun esimerkiksi keskussairaalassa puutteelliset taidot tulisivat nopeasti esille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.