Mainos

Professori: "Maallikkokin voi läpäistä lääkäreiden pätevyystestin"

Lääkäreiden pätevyyskuulusteluista vastaavan professorin mukaan Suomessa toimivien lääkäreiden todistusten aitoutta on vaikea tarkistaa.

– Tutkintotodistusten luotettavuus on hankala varmistaa. Pitäisi soittaa jokaiseen yliopistoon eikä puhelinsoitto ole aina luotettavin tapa, sanoo professori Kari Mattila Tampereen yliopiston lääketieteen laitokselta.

Lain mukaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten yliopistojen todistuksilla Suomeen lääkäreiksi hakeutuvat joutuvat läpäisemään kolme laillistamiskuulustelua. Kuulustelut järjestetään Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksella. Laitoksen professori myöntää, että kuulustelun toisen vaiheen voi läpäistä vaikka maallikko.

– Ensimmäisestä kliinisestä kirjallisesta kuulustelusta ei maallikko selviä, mutta toisesta vaiheesta, suomalainen terveydenhuolto, maallikon on mahdollista päästä läpi, Mattila kertoo.

Kuulustelujen ensimmäisessä vaiheessa lääkärin ammatillista osaamista testataan lukuisten potilastapausten avulla. Toinen, maallikollekin sopiva vaihe, koskee suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää. Kolmannessa vaiheessa lääkärilupansa laillistusta hakevien on selvittävä terveyskeskuksessa järjestettävästä näyttökokeesta.

Yli puolet reputtaa

Suomesta lääkärilupaa hakevista EU- ja ETA-maiden ulkopuolella koulutetuista lääkäreistä yli puolet reputtaa kliinisissä testeissä.

– Jopa yli 50 prosenttia kuulusteltavista reputtaa kliinisessä vaiheessa. Noin puolet reputtaa myös suomalainen terveydenhuoltojärjestelmän tentinkin ja viimeisessä näyttökokeessa jopa neljä kymmenestä saattaa reputtaa, Mattila kertoo.

Kari Mattila myöntää, että joskus hän on itsekin kyseenalaistanut reputtaneiden koulutuksen.

– Kliinisessä kuulustelussa ennätys on 21 yritystä ennen kuin hakija läpäisi kokeen, kertoo professori Mattila.

Vuosi sitten Valvira joutui rajoittamaan kuulustelukertojen määrää epäpätevien hakijoiden karsimiseksi. Mattilan mainitsema 21 reputusta pysynee ennätyksenä, sillä uusien sääntöjen mukaan kliinistä ja hallinnollista kuulustelua von voinut marraskuusta 2010 tenttiä korkeintaan kymmenen kertaa ja kolmen peräkkäisen hylkäyksen jälkeen on pidettävä vuoden hakutauko.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.