USA 2003. Ohjaus: Gary Fleder. Käsikirjoitus: Brian Koppelman, John Grishamin romaanin pohjalta. Tuotanto: Gary Fleder, Christopher Mankiewicz ja Arnon Milchan. Kuvaus: Robert Elswit. Leikkaus: William Steinkamp. Pääosissa: John Cusack, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Rachel Weisz, Bruce Davison, Bruce McGill, Jeremy Piven, Nick Searcy, Stanley Anderson. Kesto: 127 min.
Jännityskirjoillaan maailmankuuluksi miljardööriksi kohonnut lakimies John Grisham hallitsee amerikkalaisen oikeussysteemin kiemurat ja osaa tehdä niistä kiinnostavia tavalliselle talliaisellekin. Tämän todistivat yhdeksänkymmentäluvun mittaan menestyselokuviksi kääntyneet bestsellerit kuten Firma (1993), Pelikaanimuistio ja Päämies sekä vaatimattomampi Sateentekijä (1997). Gary Flederin ohjaama Valamiehet on Grishamia terävimmillään. Se on harvinaisen intensiivinen, hermoja kutkuttava lakijännäri, jonka suurin vahvuus on monitasoinen ja alituisesti yllättävä juoni.
Valamiehissä käydään oikeutta avointa asekauppaa vastaan. Tupakkajättien jouduttua antautumaan syöpäsyytösten edessä tämä toinen kuolemaa myyvä suurmahti on ollut vielä kukistamaton. Vaa'ankielen asemaan joutuu nyt yleisöä kuohuttanut tapaus, jossa firmasta erotettu työntekijä on tulittanut kuoliaaksi joukon entisiä kollegojaan, mukana pidetyn perheenisän. Syytteen perusteena on se fakta, että valtaosa amerikkalaisista Columbinen tyylisistä verilöylyistä mahdollistuu juuri aseiden helpon saatavuuden takia.
Yhtä paljon kuin tarina yhteiskunnallisesta taistelusta Valamiehet on - kuten Grishamin tarinat yleensä - hyytävä kuvaus kulissien takaisesta vaikuttamisesta ja oikeussysteemin piilotetuista mädännäisyyksistä. Näiden molempien ruumiillistuma on pahamaineinen asianajaja Rankin Fitch (Gene Hackman), joka ei kaihda keinoja puolustaessaan voitonvarmoja asepamppuja. Tapetun miehen omaisten apuna on Fitchin näennäinen vastakohta, nuhruinen syyttäjäkonkari Wendell Rohr (Dustin Hoffman), joka kannattaa vanhanaikaisia ja jaloja oikeuskäsityksiä. Vai kannattaako?
New Orleansissa pidettävää kohuoikeudenkäyntiä varten aletaan kerätä sopivaa valamiehistöä. Viimeistä piirtoa myöten harkittu juonittelu alkaa tässä vaiheessa, sillä valamiehethän jutun viime kädessä ratkaisevat. Oikeuteen kutsuttuja ehdokkaita vakoillaan ja luokitellaan salaa "toivottuihin" ja "ei-toivottuihin" kategorioihin, ja lopulta heitä uhkaillaan, kiristetään ja lahjotaan. Lihava epävarma nainen on esimerkiksi puolustuksen kannalta parempi ehdokas kuin piiloliberaali älykkömies. Ja turhautunut sotahullu luonnollisesti kannatettavampi vaihtoehto kuin valistunut musta.
Keskeiseen rooliin nousee valamieheksi vasten tahtoaan joutuva Nicholas Easter (John Cusack), jolla on yllättäviä pelimerkkejä taskussaan. Kun ovet lopulta sulkeutuvat ja 12 tavallista amerikkalaista kokoontuu keskustelemaan siitä onko silmittömään joukkomurhaan syypää vastuuton asekauppias vai liipaisinta painanut luuseri, Easter alkaa manipuloida systeemiä omiin tarkoituksiinsa. Kuviosta kehkeytyy kiihkeä kissa-hiiri-leikki, johon sotkeutuu myös kahdella rintamalla pelaava, salaperäinen Marlee (Rachel Weisz).
Kun on kyse rahasta ja vallasta, ovatko kenenkään vaikuttimet aitoja? Kenen joukoissa kukakin seisoo? Kuka on lahjottavissa, ja mikä on voiton lopullinen hinta? Näitä kysymyksiä jännitetään tahtiaan jatkuvasti kiristävässä elokuvassa, jonka lukuisat langat ohjaaja Fleder (Jäähyväiset tytöille, Älä sano sanaakaan) onnistuu pitämään käsissään alusta loppuun.
Valamiehet on ahdettu täyteen laatunäyttelijöitä. Gene Hackman, joka nähtiin asianajajana myös Firmassa, on lipevän juristihain osassaan kylmäävän hyvä. Sen sijaan Dustin Hoffman selkärankaansa testaavana syyttäjänä toistelee lähinnä tuttuja, varmoiksi todettuja maneereitaan. Aina mainio John Cusack (Identity) ja söpöjä kasvojaan syvällisempi Rachel Weisz (About a Boy) hoitavat pelurinroolinsa hienosti, ja sellaiset sivuosien luottokasvot kuin Bruce Davison, Jeremy Piven ja Bruce McGill tekevät tasaista työtä.
Oman säväyksensä jännitysdraamaan tuo sen ajankohtaisuus. Asettuessaan avoimesti jenkkityylistä, absurdeihin mittasuhteisiin yltänyttä asekauppaa vastaan Valamiehet ottaa kantaa tärkeään kysymykseen, joka todellisuudessakin uhkaa pian räjähtää käsiin.
Teksti: Tuuve Aro
Kuva: FS Film