Vakuutuspetosepäilyjä selvitetään yhteistyössä poliisin kanssa

Tapiolan tutkimusryhmän käsittelyyn tarjotaan vuosittain noin 400–700 vakuutuskorvaushakemusta, joista 200–300 tapausta päätyy tarkempaan selvitykseen. Noin puolet jutuista selviää eli korvauksen määrää vähennetään tai korvaus hylätään kokonaan, kun syynä on vakuutuksen väärinkäyttö.

"Jos petostapauksessa näyttö ei riitä rikossyytteen nostamiseen, arvioidaan moitittavan toiminnan vaikutus korvauksiin vakuutusehtojen mukaisesti. Kuitenkin neljännes vakuutuspetoksen yrityksistä on törkeitä. Niissä näyttö on niin selvää, että kyseessä on rikos"", Tapiolan tutkimuspäällikkö Kari Leivo kertoo.

Vakuutusyhtiön tutkimusosasto on tiiviissä yhteistyössä poliisin kanssa. Etenkin omaisuusrikoksista on lähes poikkeuksetta tehty rikosilmoitus.

"Kysymme poliisilta, että mitä siellä on saatu selville ja vaihdamme tietoja. Autamme heitä selvittämään juttuja."

Väärinkäytösten määrä hyvin pieni

Joskus tutkimusryhmän tietoisuuteen tuleva tapaus ei olekaan vilpin yritys. Kyseessä saattaa olla vain solmussa oleva vahingonkorvaushakemus.

"Useimmiten se johtuu siitä, että asiakas ja korvauskäsittelijä puhuvat eri asioista. Asia saatetaan ilmaista niin, että siitä syntyy väärinkäsitys."

Loppujen lopuksi väärinkäytösten määrä on hyvin pieni verrattuna kaikkien korvaushakemusten määrään. Vain kaksi prosenttia kaikista vakuutuskorvaushakemuksista osoittautuu petosyrityksiksi.

Kuitenkin nämä kaksi prosenttia tapauksista ovat viidestä kymmeneen prosenttia omaisuusvakuutuksen koko korvausmenosta ja yhteensä koko alalta noin 200 miljoonaa euroa.

Lue myös:

    Uusimmat