Mainos

Vakoojasta valtiomieheksi – tällainen on Putinin harkittu brändi

1:38

Entinen KGB:n vakooja, pääministeri ja Venäjän ikoniksi noussut Vladimir Putin aloittaa nyt neljännen virkakautensa maan presidenttinä ja on muokannut määrätietoisesti imagoaan kansalle sopivaksi.

Lännessä Putin nähdään herkästi sotahulluna diktaattorina.

Venäjällä sen sijaan nyt neljättä kertaa presidentiksi valittu ja käytännössä 18 vuotta valtaa pitänyt mies on muokannut massoille imagoaan taistelijasta ja ihmeidentekijästä viisaaksi johtajaksi, joka kerää ympärilleen nuoria lupauksia ja antaa valtiomiesmäisesti suuntaviivat.

Samalla hän on varonut perinteisiä diktaattorin elkeitä, kuten kadunvarsien koristelua omilla kuvillaan. Putin näkyy katukuvassa tosin muutenkin.

Putin-brändi

Gleb Kraynikille prsidentti Putin on ollut kultakaivos. Putinversteher-brändi valmistaa presidenttivaikutteisia vaatteita. Hänen mukaansa Putin on uudistanut koko Venäjän brändin.

- Kun ennen kysyttiin ulkomaalaiselta, mitä hänelle tulee mieleen Venäjästä, hän vastasi maatuska, balalaikka, kaviaari tai vodka. Nyt hän sen sijaan vastaa "Putin".

Monet venäläiset pitävät Putinia vakautta tuovana hahmona maailman myllerrysten keskellä ja sydämeltään eurooppalaisena, joka kuitenkin entisenä vakoojana epäilee kaikkea.

Ammattivakooja epäilee

Jevgeni Minchenko on johtaja omistamassaan konsulttitoimistossa. Hän seuraa Putinia työkseen.

– Putin on eurooppalaisen kulttuurin kasvatti. Kaikki aasialaiset asiat ovat hänestä jotenkin epämiellyttäviä, Minchenko luonnehtii.

Vakoojatausta puolestaan tulee esiin siinä, että presidentti on varautunut.

– Hänelle, ammattivakoojalle, groteskit lojaalisuuden osoitukset ovat ennemminkin epäilyttäviä kuin miellyttäviä.

Putin voitti maalisvaalit odotetusti murskalukemin, kun vastusta ei ollut. Mikäli hän johtaa Venäjää koko vaalikautensa, tulee täyteen liki neljännesvuosisata lähes täydelliseksi rakennettua putinismia, jossa erimieliset saavat sapiskaa isän kädestä tai saattavat pahimmillaan päästä hengestään.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.