Mainos

Humoristinen video: Medvedev bodasi Putinin kanssa – suosio parani heti

Venäjän viikonlopun aluevaalit päättyivät odotetusti valtapuolue Yhtenäisen Venäjän voittoon, kun 21:sta uudesta kuvernööristä 19 valittiin puolueen listoilla. Samoin valituissa alueparlamenteissa valtapuolue dominoi jatkossakin, vaikka kannatus kauttaaltaan vähän heikkenikin.

Se ei kuitenkaan ketään yllätä, ja vapaat toimittajat kiinnittivätkin huomiota toiseen seikkaan: pääministeri Dmitri Medvedev on tainnut saada uuden mahdollisuuden valtion kakkosmiehenä.

Nimittäin ne, jotka eivät tarkkailleet opposition tappioon tuomittua taistelua Kostroman aluevaaleissa, tarkkailivat Hanti-Mansin kuvernöörin vaaleja. Kuvernöörin paikan voitti Medvedevin lemmikkinä pidetty Natalija Komarova, Kremlin suosiman ehdokkaan nenän edestä.

Esimerkiksi tv-kanava Dozdin toimittajat innostuivat pitämään valintaa selvänä merkkinä Medvedevin uudelleen esiin kaivetusta auktoriteetista.

Hikeä ja vallanvahvistusta

Alun perin spekulaatio Medvedevin uudesta paluusta alkoi kaksi viikkoa sitten, kun pääministeri ja presidentti Vladimir Putin suorittivat tandem-ajoilta tutun rituaalin Sotshissa: parivaljakko urheili yhdessä.

Vaikka valtion tv-kanavien raportit jumppahetkestä keskittyivätkin ennemmin presidentin lihastreenin tarkkailuun kuin pääministeriin, oli hetki Medvedevin julkisuuskuvalle yksi vuoden parhaista. Tähän asti pääministeri on saanut ruutuaikaa ensisijaisesti tenteissä, joissa Putin on kovistellut pääministeriltä vastauksia talouden alamäen oikaisemiseksi.

Hikihetken jälkeen tandem-ajat palasivat politologien ja vapaiden toimittajien mieleen niin selvästi, että vallanpitäjien voimailusta lähti liikkeelle useita erilaisia teorioita Medvedevin kohtalosta, niin kaduilla kuin kabineteissa.

Ensimmäisen teorian mukaan Medvedev on yhä mukana kuvioissa lähinnä statistina ja kontrastina Putinille: kun presidentti pumppaa pohkeitaan, pääministeri näyttää lähinnä tutkailevan laitteita taka-alalla.

Teorian mukaan Medvedev  pidetään kuvioissa lähinnä pahan päivän varalle, jotta hänet voitaisiin näyttävästi erottaa syntipukkina, kun talousongelmat ajavat maan liian ahtaalle. Logiikan uskottavuutta syö kuitenkin se fakta, että Medvedev on yhä kuvioissa ruplan kurssin sahatessa edes takaisin.

Takaisin vallankahvaan?

Toisen, huomattavasti hurjemman teorian mukaan Medvedevistä kaavaillaan jälleen vallanperijää – joka voisi päästä vallankahvaan ehkä jo ennen vuodeksi 2018 kaavailtuja presidentin vaaleja.

Teorian ydinajatuksen mukaan urheilusalikäynti on merkki arvovallan palautuksesta Medvedeville, jotta poliittista voimavaraa voitaisiin myöhemmin hyödyntää, kuten esimerkiksi poliittisanalyyttisen keskuksen analyytikko Tatjana Stanovajakirjoittaa.

Perusteita paluulle olisi useita: Medvedev on pidetty lännessä, ja osoittanut jo moneen kertaan olevansa valmis joustamaan omasta päätäntävallastaan kulisseissa ohjailevien aitojen vallanpitäjien eduksi. Medvedev on malttanut odottaa vuoroaan kärsivällisesti. Syntipukkina kärsineen pääministerin kärsivällisyys saatetaan palkita, jos talouseliitin hermot kiristyvät tarpeeksi pitkälle, kun suhteet länteen ovat jäässä.

Kaikesta huolimatta spekulaatiot ovat vielä heikoissa kantimissa – yksittäiset arvovaltavoitot aluevaaleissa eivät riitä todisteeksi, ja Medvedevillä on pitkä matka takaisin kansansuosioon. Silti Venäjän älymystö haluaa selvästi nähdä mahdollisuuksia muutokselle, edes ajatuksen tasolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.