Mainos

Tutkija Porvoon ampumisesta: Poliisien kohtaama väkivalta kaksinkertaistunut tällä vuosituhannella – väkivalta entistä raaempaa ja monipuolisempaa

1:15

Oikeustieteen tohtori Henri Rikanderin mielestä Porvoon ampumistapaus oli tilastollisesti odotettavissa.

Hän on tutkinut poliisin kohtaamaa väkivaltaa ja poliisin voimankäyttöä väitöskirjassaan, joka julkaistiin keväällä. Hänen mukaansa väkivalta poliisia kohtaan lisääntynyt runsaasti.

– Väkivalta poliisia kohtaan on kaksinkertaistunut sekä Suomessa että Ruotsissa parissa kymmenessä vuodessa, Rikander toteaa.

Nähtävissä on myös viitteitä siitä, että väkivalta on monimuotoistunut ja se on entistä raaempaa. Tällä viitataan muun muassa varustautumiseen ja aseiden käyttöön.

– Meillä on esimerkkitapauksia, missä poliiseja ammutaan myös omatekoisilla aseilla kiinnioton estämiseksi, Rikander sanoo.

Tässä valossa Porvoon viime yön ampumiset eivät tulleet Rikanderille yllätyksenä.

Pahimmassa tapauksessa poliisi ei toivu koskaan

Rikander arvioi MTV Uutisille myös ampumisessa loukkaantuneiden poliisien mahdollisuuksia toipua tapauksesta. Hänen mukaansa tapahtuneen käsittely voi ottaa aikansa.

Hänen mukaansa ampumistapausta seuraavien päivien aikana poliisi voi kokea esimerkiksi vihaa, mutta myös syyllisyyden tunnetta kyseenalaistaessaan oman toimintansa. Suuttumus voi kohdistua itsen lisäksi myös esimerkiksi partiokavereihin.

Varsinainen toipuminen alkaa vasta viikkojen kuluttua tapahtuneesta. Poliisin toipumisprosessi voi vakavassa tapauksessa olla hyvinkin pitkä.

– Jos ajatellaan kriisi- ja traumapsykologian näkökulmasta, niin kyse voi olla äärimmillään siitä, ettei siitä toivu koskaan, Rikander toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja