Vakavasta lentoturmasta selvinnyt Sami Saikkonen jatkaa lentämistä: "Spekulaatio ei hyödytä mitään, se ei muuta lopputulosta"

Erikoishaastattelu: Vakavasta lentoturmasta selvinnyt näyttelijä ja ohjaaja Sami Saikkonen haluaa jatkaa yhä lentämistä 9:04
Katso Sami Saikkosen erikoishaastattelu Viiden jälkeen -ohjelmassa yltä.

Näyttelijänä ja tanssijana tunnettu Sami Saikkonen joutui viime syyskuussa vakavaan lento-onnettomuuteen. Onnettomuus muun muassa aiheutti sen, että Saikkonen joutui yli viikoksi teholle. Tästä huolimatta lentäjä on jo jatkanut lentämistä.

Viime syyskuun viimeisellä viikolla, 27. päivä sattui Hyvinkäällä vakava pienlentokoneturma, jossa kuoli yksi henkilö ja toinen loukkaantui vakavasti. Loukkaantunut oli lennonopettaja, lentäjä Sami Saikkonen, joka tunnetaan Suomessa erityisesti näyttelijänä, koreografina ja tanssijana.

Nyt viisi päivää vaille puoli vuotta onnettomuudesta Saikkonen kertoo elävänsä uuden elämänsä ensimmäistä kevättä.

– Olen Sami 2.0. Olen vasta puolivuotias, Saikkonen esittelee itsensä Viiden jälkeen -ohjelman erityishaastattelussa.

Saikkonen kiidätettiin turmapaikalta teho-hoitoon ja hänen kasvonsa vaurioituivat onnettomuudessa pahoin. Saikkonen oli tehohoidossa kahdeksan päivää. Hän kertoi noin kuukausi onnettomuuden jälkeen, että hänen kasvojensa vasen puolisko jouduttiin rakentamaan käytännössä uudestaan.

Nykyään kasvot tuntuvat osittain omilta, osittain vierailta. 

– On vähän sellainen tunne, kuin olisi ollut hammaslääkärissä ja olisi puudutettu.

Onnettomuus ei jättänyt fyysisesti muita jälkiä Saikkosen kehoon. 

– Pystyn tekemään kaikkea mitä ennenkin, ja nyt nautin vielä suuremmin, että voin jatkaa tätä kaikkea. 

Ensimmäinen lento

Saikkonen kertoo lentäneensä ensimmäisen yksinlentonsa onnettomuuden jälkeen. Lentäminen sujui hyvin ja se, että se sujui hyvin, tuntui Saikkosesta suurelta helpotukselta.

Saikkonen kertoo, että hänen oppilaansa ovat jo kysyneet, milloin hän palaa opettamaan lentämistä.

 – En epäile omia kykyjäni lentäjänä, ja se on tärkeää, kun jatkan opettajana. Olen sanonut oppilailleni tulevani opettamaan heti, kun tiedän olevani turvallinen opettaja. Nyt on sellainen olo. 

Vertaistueksi on tähän mennessä löytynyt jo 13 ilmailualan ystävää, joista jokainen on kokenut jonkin ilmailuonnettomuuden. 

Tunteet ja spekulaatiot läpi 

Saikkonen kertoo käyneensä koko tunneskaalan ja spekulaatiot läpi onnettomuuden jälkeen. Tunteiden hän on halunnut antaa vapaasti tulla, spekulaatiot hän on halunnut keskeyttää.

– Spekulaatio ei hyödytä mitään. Lopputulosta se ei muuta mihinkään.

Saikkonen kertoo, ettei ensimmäinen lento onnettomuuden jälkeen aiheuttanut post-traumaattista stressireaktiota, vaikka niin olisi hyvin voinut käydä.

Onnettomuus ei ole myöskään vaikuttanut uneen. Hän uskoo, että tunteiden tuntemisesta on ollut hyötyä tässä. 

– Anna tunteiden valua. En olen kieltänyt itseltäni mitään tunteita.

Lentäjällä sairauskohtaus

Saikkonen ei lentänyt onnettomuushetkellä konetta. Experimental-lentokonetta lensi kokeneeksi luonnehdittu lentäjä, joka sai lennon aikana sairauskohtauksen. 

Onnettomuustutkinnassa on selvinnyt, että kone syöksyi maahan niin sanotun maaliinlaskun yhteydessä.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) tutkinta turmasta valmistuu arviolta loppukeväästä 2022.

Lue myös:

    Uusimmat