Mainos

Vakava junaonnettomuus Kuivaniemellä

Yksi mies on kuollut ja noin 20 muuta ihmistä on saanut lieviä vammoja junaonnettomuudessa Kuivaniemellä Oulun pohjoispuolella.

Junaonnettomuudessa menehtyi yksi matkustaja

Onnettomuus sattui, kun sora-auto ja juna törmäsivät Myllykankaan tasoristeyksessä Kivimaan metsäautotiellä. Tasoristeys oli vartioimaton. Turma sattui noin kello 11 aikaan. Surmansa onnettomuudessa sai matkustajana ollut merijärveläinen 17-vuotias nuorukainen. Junassa oli kaikkiaan 32 matkustajaa ja henkilökunta. Myös junan kuljettaja sai lieviä vammoja. Sora-auton kuljettaja ei loukkaantunut.

Kaikille kriisiapua

Juna ja kuorma-auto törmäsivät vartioimattomassa risteyksessä

Tasoristeykseen ajanut sora-auton kuljettaja ei huomannut junaa. Kyseinen sepelirekka oli tasoristeyksessä, kun juna tuli paikalle ja törmäsi sen perävaunuun, VR:ltä vahvistettiin. Onnettomuuden uhri istui keskimmäisessä vaunussa. Hän löi törmäyksessä päänsä. Junan nopeus oli 120 kilometriä tunnissa. Se on normaali vauhti kyseisellä rataosuudella. Uhreista viisi kävi hoidossa Kuivaniemen terveyskeskuksessa. Kaikki turman osalliset saavat myös kriisihoitoa.

-Huomatessaan rekan kuljettaja tyyttäsi ja huudatti junaa, Kuivaniemen palopäällikkö Timo Väätäjä kuvasi tilannetta. Kun kuljettaja huomasi, ettei mitään ollut tehtävissä hän heittäytyi veturin lattialle makaamaan. Veturi ja rekka painavat osapuilleen yhtä paljon eli 65 tonnia kumpikin. Rekan perävaunu pyörähti rytäkässä ja iskeytyi sen jälkeen junan kylkeen. Rekka oli tuomassa soraa onnettomuuspaikalle, jossa tehdään ratatöitä. Ratatöillä ei kuitenkaan viranomaisten mukaan ole mitään tekemistä itse onnettomuuden kanssa.

Turmassa junan ensimmäinen vaunu suistui kiskoilta. Kaikkiaan junassa oli kolme vaunua. Onnettomuuspaikalla ovat muun muassa pelastushelikopteri Sepe, useita ambulansseja sekä Kuivaniemen palokunta.

Rataa rikki puoli kilometriä

Kartta onnettomuuspaikan sijainnista

Rataa onnettomuudessa rikkoontui noin puoli kilometriä. -Sen korjaaminen kestää 5-8 tuntia sen jälkeen, kun Onnettomuustutkintakeskus antaa töihin luvan, tiedottaja Sanna Keränen VR:ltä kertoi. Juna oli lähtenyt Kokkolasta kello 7.05. Sen oli määrä olla Rovaniemellä kello 12.35. Kemin ja Oulun välinen junaliikenne jouduttiin korvaamaan turman vuoksi tänään linja-autoilla. Onnettomuustutkintakeskus asetti tutkintalautakunnan tutkimaan onnettomuutta. Tapahtunutta luonnehdittiin suuronnettomuuden vaaratilanteeksi. Tutkintalautakunnan puheenjohtajaksi on määrätty erikoistutkija Reijo Mynttinen ja jäseniksi Onnettomuustutkintakeskuksen asiantuntijat, diplomi-insinööri Kai Valonen ja lehtori Pertti Mikkonen. Tutkintalautakunta saapui Kuivaniemelle illansuussa. Raivaustöihin päästiin myöhemmin illalla. VR arvioi, että perjantaina kello 4.40 Oulusta Kemijärvelle lähtevä juna pääsisi jo onnettomuuspaikan läpi.

"Kuorma-autoilijat eivät turma-alttiita"


Kuorma-auto on ollut tällä viikolla osallisena kahdessa kuolonuhrin vaatineessa onnettomuudessa. Tämänpäiväisen junaturman lisäksi eilen pikkutyttö menehtyi Helsingissä, kun kuorma-auto törmäsi suojatien eteen seisahtaneeseen maasturiin ja sysäsi sen suojatiellä kävelleen perheen päälle. Kuorma-autoliiton toimitusjohtaja Seppo Sainio korostaa, että muutaman peräkkäisen onnettomuuden perusteella ei ole syytä lähteä yleistämään. Kuorma-autoilijat eivät ole hänen mukaansa onnettomuusalttiita. -Kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa, joissa kuorma-auto on ollut osallisena, vain korkeintaan joka viidennessä tapauksessa syy turmaan on ollut kuorma-auton kuljettajassa. Tämä on varsin pieni osuus, Sainio tähdentää.

Iissä junaturma viime talvena

Oulun seudulla sattui vakava junaturma viimeksi viime helmikuussa. Tuolloin Iin Olhavassa Rovaniemeltä Kajaaniin matkalla ollut pikajuna ja raskaassa lastissa ollut pakettiauto törmäsivät tasoristeyksessä.

Turmassa loukkaantui yhdeksän ihmistä. Junan veturi ja yksi vaunu kaatuivat. Veturi pyöri ympäri useita kertoja törmäyksen jälkeen ja lensi noin 30 metriä metsään kyljelleen. Kolme muuta vaunua putosi kiskoilta, mutta ne pysyivät pystyssä. Turman syy ei ole vielä selvinnyt.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.