Väitöstutkimus: Näin hurjasti itä- ja länsisuomalaiset eroavat toisistaan

Helsingin yliopiston tuoreen väitöskirjan mukaan itä- ja länsisuomalaiset eroavat geneettisesti toisistaan enemmän kuin esimerkiksi britit ja pohjoissaksalaiset. Väitöskirjan tekijän Elina Salmelan mukaan se on osoitus, että kulttuurinen yhtenäisyys ei välttämättä merkitse geneettistä yhtenäisyyttä.

Elina Salmelan Suomen ja Ruotsin väestöjen geneettistä rakennetta kartoittanut tutkimus kertoo, että itä- ja länsisuomalaisten välillä on selkeä ero.

Kun tutkittuja väestöjä verrattiin itäaasialaisiin, kävi ilmi että suomalaisissa – erityisesti itäsuomalaisissa – nä kyy pieni mutta selvä itäinen vaikutus. Esimerkiksi sydäntaudit ovat yleisempiä Itä- kuin Länsi-Suomessa.

– Samanlainen itäinen vaikutus näkyy venäläisissä, mutta kuitenkaan venäläiset ja itäsuomalaiset eivät ole geneettisesti läheisiä. Suomalaisissa havaittu itävaikutus lienee peräisin ajalta ennen venäläisten levittäytymistä nykyisille asuinseuduilleen, Salmela arvelee.

Väitöstutkimuksen tiivistelmässä kerrotaan myös, että itä- ja länsisuomalaisten geneettinen etäisyys on suurempi kuin esimerkiksi brittien ja pohjoissaksalaisten.

– Suomessa havaitut jyrkät geneettiset erot osoittavat myös selvästi sen, ettei kulttuurinen yhtenäisyys välttämättä merkitse geneettistä yhtenäisyyttä, Salmela huomauttaa.

Myös pohjois- ja eteläruotsalaiset eroavat geneettisesti toisistaan.

Tutkimusaineistona oli 280 suomalaista ja 1525 ruotsalaista koehenkilöä. Koehenkilöistä 141 eudsti Länsi-Suomea ja 139 Itä-Suomea. Vertailuaineistona käytettiin muun muassa venäläisiä, saksalaisia, brittejä, japanilaisia ja kiinalaisia.

Lähteet:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja