Väisänen lähetyksessä: Tämä paikka on Suomessa eniten keskellä "ei mitään"

Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen vieraili Studio55.fi-lähetyksessä kertomassa Märketin majakasta.

Märketin alla on enimmillään kolme metriä merestä kohoava melko sileä ja laaja kallio. Se on vuosikausien ajan pelottanut merenkulkijoita, koska siitä ei ole näkynyt pinnalle paljon.

Pekka Väisänen kuvaili ohjelmassa, että Märketiltä on sekä pohjoisen että etelän suuntaan yli 500 kilometria merta. Ruotsi ja Ahvenanmaa ovat sen lähimmät naapurit.

− Se on niin keskellä "ei mitään" kuin Suomessa voi yleensä päästä. Märket on yksi ainutlaatuisimpia majakoita maailmassa, koska se on niin kaukana ei mistään, Väisänen kertoi lähetyksessä.

Suomen ja Ruotsin raja kulkee Märketin luodon lävitse. Rajaa on myös hieman siirretty 1980-luvulla, kun huomattiin että vuonna 1885 rakennettu majakka oli Ruotsin puolella. Rajaan tehtiin Väisäsen mukaan "kiemura" niin, että saatiin majakka Suomen puolelle.

Raja-asiat ovat herättäneet hupailua majakkaluodolla jo vuosien ajan.

− On puhuttu lapsentekoa Suomen ja Ruotsin puolella, kieltolain aikana (leikitelty) millä puolella saa juoda ja millä ei. Ollaan hauskuuteltu tänäkin päivänä sillä, että voidaan palata ajassa taaksepäin edellisen vuorokauden puolelle, kun siirrytään rajan yli. Siinä on myös aikavyöhyke, Väisänen sanoi lähetyksessä.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän ohjelmasta, mitä muuta Märketin historiaan liittyy.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja