Vaimo nuoresta Juhani Tammisesta: Hän oli hirveän ujo

Kukapa uskoisi, että tanssiparketilla kisaava Juhani Tamminen olisi nuorena ollut ujo poika. Tamin Mari-vaimo muistelee MTV3.fi:lle, mikä nuoressa Tamissa aikoinaan vetosi häneen.

Juhani "Tami" Tammisesta kertova kirja Juhani Tamminen Don Tami – My Story (Mistake Media) ilmestyy tänään tiistaina. Kirjassa Tamin vaimo Mari Tamminen muistelee ensikohtaamisiaan nuoren Tamin kanssa. Nainen kertoi nuorten rakkaustarinan myös MTV3.fi:lle.

Mari oli juuri muuttanut Kuopiosta Turkuun ja kiinnittänyt huomiota kaupungilla pyörivään Juhaniin.

– Hän siellä liikkui tietyssä poikaporukassa. Muistan, että olin nähnyt hänet, kun olin pyörinyt kaupungilla omien kavereideni kanssa, nainen kertoo.

– Hän kuului tiettyyn poikaporukkaan ja minä liikuin tietyssä tyttöporukassa. Siinä sitten oli tiettyjä kuvioita, kun mietittiin, kuka kenellekin kuuluu, ja kenen kanssa kukainenkin on, Mari nauraa.

Kaksikko lähentyi toisiaan vuonna 1964 koulussa järjestetyissä hipoissa, joiden päätteeksi Tami pääsi saattamaan Marin kotiin. Tuolloin molemmat olivat vain 13-vuotiaita.

– Hän oli poikkeuksellisen kivan ja sympaattisen oloinen poika, mutta hirveän ujo. Sitä ei varmasti tänä päivänä usko kukaan. Hän ei ollut se poikaporukan irvileuka, eikä sillä tavalla tuonut itseään esille. Mutta sai hän toki suunsa auki silloin, kun puhuttiin, Mari muistelee.

Myös Juhanin ulkoiset avut puhuivat puolestaan:

– Hän oli myös kivannäköinen, ja hänellä oli hyvännäköiset vaatteet. Siihen aikaan hänellä oli vielä hyvin paksu tukka ja se oli aina hyvin leikattu, sillä hänen äitinsä oli parturi-kampaaja.

– Oikeastaan yksi kaverini oli hänestä enemmän kiinnostunut kuin minä, vaikka toki hän minustakin oli fiksu ja hyvin käyttäytyvä poika.

Tykkäsikö kaveri huonoa, kun Tami valitsikin Marin mielitietykseen?

– Ei hän tuumannut sen kummemmin mitään. Kyllä me olemme kavereita vieläkin, eikä se ole vaikuttanut meidän ystävyyteemme, Mari toteaa.

Vaimo muistelee, että kunnianhimoisella Tamilla oli jo nuorena suuret suunnitelmat tulevaisuuden varalle:

– Hän puhui jo silloin, että hänestä tulee ammattilaisjääkiekkoilija. Minusta ne olivat niin utopistisia juttuja, että pidin häntä aivan kahjona, Mari nauraa.

– Kummasti kaikki ne hänen haaveensa ovat toteutuneet, ja sen hän on saavuttanut omalla työllään ja positiivisella asenteella. Jokainen päivä on hänelle uusi mahdollisuus: hän herää aina täynnä energiaa ja on aina hyvällä tuulella ja kannustaa toisetkin pois murheen aalloista.

– Juuri se energisyys ja positiivisuus hurmasivat aikoinaan myös minut. Mietin usein mielessäni, että olenpas ollut onnekas!

Lue myös:

    Uusimmat