Don Tami -kirja: Tamminen luisti armeijassa ovelasti vartiovuoroista

Juhani ”Don Tami” Tamminen kuvailee värikkäästi asepalveluksensa vaiheita uudessa kirjassaan.

Juhani Tammisesta kertova kirja Juhani Tamminen Don Tami – My Story (Mistake Media) julkaistaan tiistaina. Juha Nurmen ja Mauri Nurmen toimittamassa kirjassa legendaarinen Tamminen ja hänen ystävänsä muistelevat miejen urheilu-uran käänteitä alusta tähän päivään saakka.

Urheilun ohella Tammisen piti suorittaa myös asepalvelus. Tamminen kertoo kirjassa pitäneensä huolen siitä, ettei Santahaminassa suoritettu armeijakomennus häirinnyt hänen urheilu-uraansa:

"Kehittyvänä ja kunnianhimoisena jaakiekkoilijana jouduin pitämään itse huolta siitä, että armeija ei häiritse urheiluani. Onnistuin käyttämään 24-vuotiaana sen momentumin taydellisesti. Armeija-aikani kesti kahdeksan kuukautta ja sinä aikana olin kasarmilla vain kaksi täyttä vuorokautta. Silti sain ylennyksen, kun siirryin siviiliin. Jääkäristä tuli korpraali. Meno urheilujoukkoihin syksyllä 1973 vaati poikkeusjärjestelyjä, mutta huippukiekkoilijan status ja meriitit vihreällä veralla mahdollistivat poikkeuksen. Armeijassa uraani suhtauduttiin myotämielisesti, silla monet upseerit olivat urheilumiehiä."

Kirjassa Tamminen muistelee, miten hän onnistui vaihtamaan vartiovuoronsa joululomaksi. Tammisen asepalveluksen hauskin muisto tapahtui, kun kiekkoilija oli saapumassa kotiin Moskovan Izvestija-turnauksesta vuonna 1973. Tammisen toimintaan kyllästyneet sotilaat olivat varanneet Tammiselle vartiovuoroja kaikkien joulunpyhien ja loppiaisten ajaksi, mutta Don Tami onnistui ovelasti keplottelemaan niistä irti.

”Tilanne näytti todella pahalta, mutta olin miettinyt asian valmiiksi. Ostin nimittäin Moskovassa koko pelikassini täyteen viinaa, raakaa vodkaa sekä punaista samppanjaa. Kun pääsin Suomeen, pyysin audienssin komppanian varapäällikolle Lauri Immoselle kotiin. Puhuttelin esimiestä: ”Sotilasmestari Immonen, kaartinjääkäri Tamminen ilmoittautuu Moskovasta. Tässä olisi vähän tuliaisia.” Heitin raskaan pelikassin Immosen eteen. Hän avasi vetoketjun, katsoi kassin sisältöä ja sitten minua. Hämmästys oli täydellinen.”

Tämän jälkeen sotilasmestari oli vieraillut komppaniassa ja päämajalta palattuaan hän antoi Tammiselle uuden, kirjallisen käskyn:

”Lapussa luki ”Paluu komppaniaan 7. tammikuuta.” Vartiovuorojen sijasta kahden viikon joululoma. Elämä ja Tamminen hymyili. Samalla legendaariseksi muodostuva kisastudiotermini tuli käyttöön kovassa paikassa ensimmäisen kerran. ”Low risk, high reward.”

MTV3.fin tavoittama Tamminen naureskelee tapahtuneelle, mutta vakuuttaa tarinan olevan totta.

– Pelihommissa vaaditaan pelisilmää, Tamminen toteaa pilke silmäkulmassa.

Lainaukset ovat kirjasta Don Tami – My Story.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat