Vaikuta ruoan turvallisuuteen

Vuoden alussa käynnistyi Euroopan unionin Ruoan turvallisuuskampanja Suomessa. Kampanja kestää puoli vuotta. Useiden kuluttajien asialla olevien ja kuluttajille tuttujen yhteistyökumppaneiden avulla pyritään valistamaan ihmisiä oman vastuun merkityksestä riskien hallinnassa. Kuluttajaliitossa on laadittu kotitalouksille 15 kohdan lista toimintatavoista, joilla voidaan välttää ruokamyrkytys.

Ruoanvalmistuksen vähentyessä kotitalouksissa ovat ruokamyrkytykset lisääntyneet perinteisen ruoan säilytystä ja käsittelyä koskevan tiedon puuttuessa. Kampanja suunnataankin perheisiin ja erityisesti lapsiperheisiin.

15 TAPAA VÄLTTÄÄ RUOKAMYRKYTYS

1. Osta tuoreita, oikeassa lämpötilassa säilytettyjä elintarvikkeita 2. Kypsennä broileri tai kana, porsaanliha ja jauheliha läpikypsäksi eli yli +70 asteeseen 3. Kuumana säilytettävän ruoan lämpötila on oltava yli +60 astetta 4. Jäähdytä säilytettävä ruoka nopeasti kylmällä vedellä 5. Säädä jääkaapin lämpötila + 4 asteeseen. Hanki jääkaappiin lämpömittari 6. Pese kädet ennen ruoan valmistusta 7. Pese kädet käsitellessäsi eri elintarvikkeita, erityisesti raakaa lihaa 8. Pese kädet aina WC:ssä käynnin jälkeen 9. Käytä eri elintarvikkeille, erityisesti raa'alle lihalle, eri leikkuulautoja 10. Käytä aina puhtaita työvälineitä 11. Vaihda tiskirätti usein, pyyhi sillä ainoastaan liettä ja keittiön työpöytiä 12. Älä päästä lemmikkieläimiä keittiön työpöydille 13. Pidä jääkaappi puhtaana 14. Älä valmista ruokaa muille ollessasi sairas. 15. Älä juo pastöroimatonta maitoa

Lue myös:

    Uusimmat