Vaikka miljardööri Jeff Bezos kävi avaruusmatkalla, hän ei ole astronautti

1:52
Katso kooste Bezosin avaruusmatkasta tästä.

Kuka voi kehua olevansa astronautti? Yhdysvaltojen ilmailuviranomaisen FAA:n uuden määritelmän mukaan ei ainakaan miljardööri Jeff Bezos, kirjoittaa New Scientist.

FAA ilmoitti CNN:n mukaan tiukennuksista määritelmään samana päivänä, kun Bezos singahti ensimmäiselle avaruusmatkalleen.

Määritelmän mukaan astronautin on oltava raketin laukaisua hoitavan yrityksen palveluksessa ja hänen on suoritettava FAA:n hyväksymä koulutus. Hänen on käytävä vähintään 80 kilometrin korkeudessa ja sen lisäksi vaikutettava muun muassa avaruuslentojen turvallisuuteen.

FAA:n ohella Yhdysvalloissa on New Scientistin mukaan kaksi muuta tahoa, jotka voivat määritellä avaruudessa kävijän astronautiksi. Nämä ovat maan asevoimat ja avaruushallinto Nasa, jotka kumpikin keskittyvät kuitenkin vain omiin työntekijöihinsä. Niinpä kaupallisilta lennoilta astronautin siipiä havittelevan toivo on FAA:ssa.

New Scientist pohtii, miten uudet säännöt istuvat Bezosin tai Richard Bransonin äskettäisiin lentoihin. Bezosin tilannetta se pitää selvänä: lentoa ohjattiin kokonaan maasta ja mukana olleiden tehtävä oli vain nauttia. Bransonin osalta asia sen sijaan jää auki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja