Mainos

Vaikeavammaisen lapsen kuntoutushakemus jämähti jonoon – Kelalle moitteet

Apulaisoikeusasiamies moittii Kelaa vaikeavammaisen lapsen pahoin viivästyneen kuntoutushakemuksen käsittelyn takia.

Käsittelyaika 99 päivää lähes kolminkertaisti Kelan 35 päivän tavoitteen.

– Kyse ei ollut vain yksittäisen työntekijän erehdyksestä. Hakemus seisoi Kelan työjonossa pitkään, vaikka sitä kiirehdittiin useasti. Viivästystä eivät huomanneet myöskään ne, jotka vastaavat työjonon seurannasta, apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja moittii.

Pajuojan mukaan viivästys vaaransi 6-vuotiaan lapsen oikea-aikaisen kuntoutuksen.

Lain mukaan Kelan kuntoutusta voi saada vaikeavammainen henkilö, jolle on myönnetty korotettu tai ylin vammais- tai hoitotuki. Päätös lapsen vammaistukihakemuksesta tuli 25 päivässä. Samana päivänä vammaistukihakemuksen kanssa jätetty kuntoutushakemus olisi Pajuojan mukaan voitu hyväksyä myös saman tien. Hakemusta ei kuitenkaan otettu käsittelyyn, vaikka kantelija kiirehti kuntoutushakemusta viisi kertaa.

– Kun kyse on haavoittuvassa asemassa olevasta henkilöstä, kuten vaikeavammaisesta lapsesta, viranomaisen on arvioitava tarkasti, ovatko valitut toimenpiteet ja ratkaisut lapsen edun mukaisia ja edistävätkö ne lapsen oikeuksien toteutumista, korosti Pajuoja.

Kelan vakuutuspiiri kertoi selvityksessään, että se varmistaa jatkossa työjärjestelyillä, että kuntoutushakemukset ratkaistaan ilman aiheetonta viivytystä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.