Mainos

Vaihtoautojen hinnat pudonneet selvästi

Taloustaito-lehden mukaan eniten ovat laskeneet uudehkojen käytettyjen autojen hinnat. Lehden tekemässä vertailussa kullakin automerkillä oli oma hintakäyränsä, joka poikkesi muista merkeistä.

Vaihtoautojen hinnat ovat pudonneet uusia autoja vähemmän. Taloustaito-lehden mukaan käytettyjen autojen hinnat ovat laskeneet vajaasta kolmesta prosentista runsaaseen kahdeksaan prosenttiin.

Vastaavien uusien autojen hinnat ovat painuneet noin kymmenen prosenttia autoveron muututtua.

Taloustaito vertasi kolmen suositun automallin tammikuun alun hintoja ennen autoverouudistuksen julkituloa vallinneeseen hintatasoon. Vertailtavana oli neljä eri vuosimallia.

Eniten ovat laskeneet uudehkojen käytettyjen autojen hinnat. Vanhemmissa ero on pienempi.

Vertailtavina olivat Toyota Corolla, Ford Focus ja Volvo V70. Vuosimallit olivat 2006, 2004, 2002 ja 2000. Kaikissa kolmessa merkissä eri ikäisten autojen moottoritilavuus on sama. Autot ovat bensiinikäyttöisiä.

Taloustaidon mukaan kullakin automerkillä näyttää olevan oma hintakäyrä, joka poikkeaa muista merkeistä. Esimerkiksi kahden vuoden ikäisen Toyota Corollan hinta on painunut 8,4 prosenttia mutta kahdeksan vuoden ikäisen Corollan vain 2,5 prosenttia.

Ford Focuksen hinnat ovat niianneet loivemmin marraskuun alun tilanteeseen verrattuna. Volvon eri vuosimallien hintojen pudotus on asettunut tasaisimmin 4,2 ja 5,6 prosentin välille.

Kaikilla kolmella merkillä vastaavien uusien autojen hinnat ovat tipahtaneet 10 prosentin molemmin puolin.

Hallitus julkisti 2. marraskuuta esityksen uudesta autoverosta, joka astui voimaan tammikuun alussa. Uudistus sysäsi uusien autojen hinnat heti laskuun.

Käytettyjen autojen hinnat elävät vielä

Taloustaito-lehti muistuttaa, että käytettyjen autojen hinnat elävät vielä kevääseen saakka, sillä asiantuntijat arvioivat vanhempien käytettyjen autojen halventuvan pitemmällä viiveellä kuin uudemmat.

Autoveron muutos sekoittaa käytettyjen autojen kauppaa vain hetkellisesti, arvioi myös autoliike J. Rinta-Joupin kehityspäällikkö Pekka Vesterinen. Hänen mukaansa käytettyjen autojen kaupassa on ennenkin tullut vastaan samanlaisia tilanteita.

Edellisen kerran autovero muuttui vuoden 2003 alussa. Veronalennus sysäsi myös silloin autokauppaan vauhtia. Tällä kertaa verouudistus muuttaa autojen hintasuhteita, sillä uudistus suosii vähäpäästöisiä autoja.

Vesterisen mukaan käytettyjen autojen hintoja ohjaavat markkinat, eivätkä ne seuraa täysin yksi yhteen uusien autojen hintojen muutosta. Hinnan asettuminen suhteessa uuteen autoon riippuu merkistä.

Uusien dieselautojen kysynnän kasvu näkyy myös käytettyjen dieseleiden kysynnässä, Vesterinen kertoo.

Muutokset lähtevät Vesterisen mukaan uudehkoista vaihtoautoista, mutta iäkkäämmissä autoissa ne tasaantuvat. Yli 15 vuotta vanhoja autoja ei kuitenkaan ole enää mielekästä ostaa, hän arvioi. Alalla on ennakoitu, että kaikkein iäkkäimpien autojen hinnat romahtavat verouudistuksen seurauksena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.