Mainos

Vaiettu tabu: Äidit, jotka toivovat, etteivät olisi koskaan saaneet lapsia

Äitiyden katuminen on yleisempi asia kuin moni luulee, mutta silti asiasta vaietaan visusti.

Äidiksi tulemisen oletetaan olevan onnellinen tapahtuma, mutta aivan jokaisessa perheessä näin ei kuitenkaan ole. Nyt arkaa aihetta ollaan nostamassa pinnalle laajalle levinneen nettikampanjan ansiosta. Kampanjan tavoitteena on tehdä äitiydestä perinteisten mallien sijaan yksilöllinen kokemus kaikkine tuntemuksineen.

Äitiys on nykyisin oma valinta, ei pakko

Vagenda-lehteen nimimerkillä Tammy kirjoittanut äiti jakaa oman kokemuksensa siitä, miltä tuntuu toivoa, ettei hän olisi koskaan saanut lapsia. Tammyn mukaan lapsen saaminen ei ole kaiken kärsimyksen arvoista.

–  Älkää ymmärtäkö minua väärin, rakastan lapsiani. Se verottaa kuitenkin paljon niin fyysisesti kuin henkisestikin, Tammy kertoo.

Hän kertoo joutuneensa synnytyksen jälkeen leikkaukseen, joka on aiheuttanut paljon fyysistä kärsimystä. Tämä on vaikuttanut negatiivisesti myös tunnemaailmaan ja tehnyt hänestä sanojensa mukaan hirviön. Nämä tuntemukset saattavat olla tuttuja monelle tuoreelle äidille, mutta miksi naiset sitten katuvat lasten hankkimista? 

– Äitiys ei ole enää naisten ensisijainen rooli, vaan he voivat päättää siitä itse, kertoo Toni Morrison, Sydämen politiikka -kirjan kirjoittaja.

Nykyisin tuoreet äidit saattavat jäädä lapsen saatuaan pohtimaan, oliko ratkaisu sittenkään oikea. Oliko lapsi todella se asia, mitä äiti halusi elämältään? 

Äitiys aiheuttaa paljon epärealistisia odotuksia

Viime viikolla suosituksi kampanjaksi noussut #regrettingmotherhood on nostanut aran aiheen pinnalle.

Kampanjan perustaja on israelilainen Orna Donath, joka on itse päättänyt olla hankkimatta lapsia. Hän haastatteli kotimaassaan useita naisia, jotka katuivat lapsien hankkimista ja päätyi tulokseen, että äitiys voi olla aiheuttaa käsittämättömän paljon ahdistusta.

– Vaikka äitiys voi olla täynnä iloa, rakkautta, ylpeyttä ja tyytyväisyyttä, se voi samanaikaisesti aiheuttaa myös valtavasti ahdistusta, avuttomuutta, tuhrautumista, vihamielisyyttä ja pettymystä, Donath kertoo.

Donathin tutkimus on herättänyt valtavasti keskustelua. Useiden aihetta julkisesti kommentoineiden henkilöiden mielestä perinteistä äitiyttä on mahdoton toteuttaa nykyisten työvaatimusten rinnalla.

Tulee muistaa, ettei kyseessä ole synnytyksen jälkeinen masennus

Epärealistiset odotukset voivat aiheuttaa äideissä ahdistusta.

– Kaikkialla vallitsee voimakas käsitys siitä, että nainen voi saavuttaa täydellisen onnellisuuden vain äitiyden avulla, Donath kertoo.

Asiasta puhuttaessa tulee kuitenkin muistaa, ettei kyseessä ole synnytyksen jälkeinen masennus.

– Olin täysin tyytyväinen elämääni. Rakastin puolisoani ja lastani. Olin rakastanut ajatukseen, sillä minusta se oli mitä halusin. Tajusin kuitenkin, että yhteiskunta oli kertonut minulle, mitä pitäisi haluta, asiasta avoimesti kirjoittanut Tammy kertoo.

Donathin kampanjan tavoite onkin yksinkertainen. Hän haluaa antaa äideille kuvan kokea äitiys omalla tavallaan, sisältyipä siihen katumusta tai ei.

Lähde: TheGuardian

Video: Suomalaislapset kertovat, mihin äitiä tarvitaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.