Mainos

Vahvistaako tämä kuvapari sukellusveneen alkuperän?

Ruotsissa tehty sukellusvenelöytö näyttää vahvistuvan ensimmäisen maailmansodan aikaiseksi venäläiseksi sukellusveneeksi. Virallista vahvistusta alkuperästä ei ole vielä kuitenkaan saatu. Ruotsin puolustusvoimat tutkii tapausta.

Kuvia vertailemalla on löydetty yhtäläisyyksiä vuonna 1916 uponneeseen venäläiseen Catfish-sukellusveneeseen.

Ruotsin Kansalliskirjaston tietohallintopäällikkö Peter Krantz twiittasi myöhään eilen illalla kuvaparin, jossa on arkistokuva vuoden 1916 venäläisestä Catfish-sukellusveneestä ja vedenalainen kuva nyt löytyneestä sukellusveneestä. Molemmista näyttäisi löytyvän samat kyrilliset kirjaimet sukellusveneen keulasta. Asiasta kertoo ruotsalaislehti Expressen nettisivuillaan.

Suosittua ruotsalaista puolustus- ja turvallisuusasioihin liittyvää blogia pitävä Carl "Wiseman" Bergqvist arvioi kuvaparia lyhytsanaisesti sanomalehti Expressenille toteamalla, että kyseessä on vanha venäjänkielinen kirjain, joka poistui käytöstä vuonna 1918.  

Sukellusvenetutkimuksen asiantuntija ja Ruotsin rannikkovartioston entinen everstiluutnantti Per Andersson puolestaan kertoo Expressenissä olevansa vakuuttunut siitä, että kyseessä on venäläinen Catfish-sukellusvene, joka upposi vuonna 1916 Itämerellä.

Tähän viittaavat Anderssonin mukaan sukellusveneen koko ja muoto. Hän uskoo, että se osallistui mahdollisesti ensimmäiseen maailmansotaan.  

Catfish-mallia valmistettiin Venäjällä 1900-luvun alkupuolella. Ruotsin rannikolta löydetty sukellusvene on 20 metriä pitkä ja kolme metriä leveä, eli se on nykyaikaisia sukellusveneitä kapeampi.  

– Se on aika varmasti Catfish. Ulkonäkö täsmää mallin yksityiskohtiin, Andersson sanoo Expressenille.  

Vedenalaiset kuvat on nyt toimitettu Ruotsin puolustusvoimien tutkittavaksi. 


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.