Mainos

Asiantuntija Expressenille: Sukellusveneen oltava vuonna 1916 uponnut venäläisalus

Ruotsin rannikolta löytynyt sukellusvene on luultavasti venäläinen, kertovat asiantuntijat ruotsalaismedialle.   

Sukellusvenetutkimuksen asiantuntija ja Ruotsin rannikkovartioston entinen everstiluutnantti Per Andersson kertoo Expressenissä olevansa vakuuttunut siitä, että kyseessä on venäläinen Catfish-sukellusvene, joka upposi vuonna 1916 Itämerellä. Tähän viittaavat Anderssonin mukaan sukellusveneen koko ja muoto. Hän uskoo, että se osallistui mahdollisesti ensimmäiseen maailmansotaan.  

Catfish-mallia valmistettiin Venäjällä 1900-luvun alkupuolella. Ruotsin rannikolta löydetty sukellusvene on 20 metriä pitkä ja kolme metriä leveä, eli se on nykyaikaisia sukellusveneitä kapeampi.  

– Se on aika varmasti Catfish. Ulkonäkö täsmää mallin yksityiskohtiin, Andersson sanoo Expressenille.

Hylynetsijöiden Ocean X Team löysi viime viikolla sukellusveneen hylyn Ruotsin itärannikolta vajaan kolmen kilometrin päässä rannikosta. Hylynetsijät jatkavat hylyn tutkintaa, mutta he ovat olleet myös yhteydessä puolustusvoimiin ja näyttäneet sille osan löytämästään materiaalista.

Puolustusvoimat ei ole toistaiseksi kommentoinut, uskooko sekin sukellusveneen olevan venäläinen.  

Sukeltajia alukseen?

Sukellusveneen luukut ovat kiinni, eikä rungossa ole lommoja, repeämiä tai muitakaan vahinkoja. Turvallisuuskonsultti Joakim von Braun arvioi Expressenille, että kiinni olevat luukut ovat merkki siitä, ettei miehistö ole poistunut sukellusveneestä.   

Ocean X Teamin mukaan on epäselvää, kuinka vanha sukellusvene on ja kuinka kauan se on ollut meren pohjassa. Aluksen rungossa oleva kyrillinen teksti viittaa kuitenkin venäläiseen alkuperään.

– Olemme 99,9-prosenttisen varmoja siitä, että se on venäläinen. Saadaksemme sadan prosentin varmuuden meidän pitää mennä lähemmäs sukeltajien kanssa ja ehkä mennä sisään alukseen, sanoo hylynetsijä Dennis Åsberg Aftonbladetille. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.