Vahvat nikotiinipussit kiellettiin Suomessa – nyt niitä kaupataan suomalaisille ulkomaisista verkkokaupoista

Nikotiinipussit revitään käsistä – tällaisia terveyshaittoja niihin liittyy 9:21
Katso myös: Tällaisia terveyshaittoja nikotiinipussien käyttöön liittyy

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes päätti kesäkuussa, että 20 milligrammaa tai sitä enemmän nikotiinia sisältävien nikotiinipussien myyminen kielletään Suomessa. Päätös astui voimaan 21. kesäkuuta ja on parhaillaan hallituksen arvioitavana.

Vaikka Tukes on kieltänyt tällaisten voimakkaiden nikotiinipussien myynnin, voi näin vahvoja tuotteita tilata useista suomenkielisistä verkkokaupoista. Kyseiset verkkokaupat markkinoivat tuotteita suomenkieliselle yleisölle. 

Nikotiinipusseihin sovelletaan tupakkalain markkinointia koskevia säännöksiä.

Näiden verkkokauppojen harjoittama 20 milligrammaa tai sitä vahvempien nikotiinipussien myynti on Tukesin ryhmäpäällikön Jouni Räisäsen mukaan periaatteessa kiellettyä. Niiden toimintaan on kuitenkin hyvin vaikea puuttua tehokkaasti, sillä kaupat toimivat toisista maista, kuten esimerkiksi Liettuasta käsin.

– Meillä ei ole toimivaltaa ulottaa samaa 20 milligramman velvoitetta muuhun maahan kuin Suomeen. Tässä on se iso ongelma, sillä jos kauppa toimii jostain toisesta maasta käsin, valvontakeinojen käyttö on paljon vaikeampaa, Räisänen sanoo.

"Olemme lähettäneet runsaasti ohjauskirjeitä"

Nikotiinipusseihin sovelletaan tupakkalain markkinointia koskevia säännöksiä, joiden noudattamisen valvonnasta vastaavat Valvira ja kunnat.

Ulkomaisten verkkokauppojen suomalaisiin kohdistama markkinointi on haasteellinen tilanne valvonnan hallinnollisten täytäntöönpanokeinojen näkökulmasta, sanoo Valviran johtava asiantuntijaa Isabella Lencioni. Valviralla on valvontatoimivalta vain Suomessa, eikä ole olemassa erillisiä oikeusohjeita siitä, miten pitkälle tämä toimivalta ulottuu ulkomaille.

– Olemme lähettäneet runsaasti ohjauskirjeitä, joilla tiedotetaan Suomen lainsäädännön sisältämistä vaatimuksista, Lencioni sanoo.

Lencioni muistuttaa, että nikotiinipusseja koskeva tupakkalainsäädäntö on tällä hetkellä muutosvaiheessa. Myöhemmin selviää, tuleeko muutoksia esimerkiksi tupakka- ja nikotiinituotteiden etämyynnin sallittavuuteen. Ulkomailta käsin markkinointikieltoa rikkova saattaa myös syyllistyä rikokseen.

 

Lue myös:

    Uusimmat