Vähennä riskiä sairastua syöpään

Myös täysin terve, hyviä elintapoja noudattava ihminen voi sairastua syöpään. Ainakin periaatteessa on kuitenkin mahdollista estää syöpätauteihin johtavan tapahtumasarjan alku tai eteneminen ja auttaa elimistöä korjaamaan varhaisia muutoksia ennen varsinaisen taudin kehittymistä.

Joukkotarkastukset

Syöpäseulontojen tavoite on löytää syöpätauti mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kun kutsu seulontaan tulee, ohjeita kannattaa noudattaa.

Suomalaiset kunnat järjestävät joka toinen vuosi maksuttomia rintasyöpäseulontoja 50−59-vuotiaille sekä niille 60−69-vuotiaille, jotka ovat syntyneet vuonna 1947 tai sen jälkeen. Suomessa naiset saavat kutsun myös kohdunkaulan syöpää ehkäisevään seulontaan viiden vuoden välein, yleensä ensimmäisen kerran 30-vuotiaana.

Suolistosyöpä eli paksu- ja peräsuolen syövät ovat eturauhas- ja rintasyövän jälkeen yleisimpiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyövän joukkotarkastus käynnistyi Suomessa syksyllä 2004.

Tupakka, nuuska ja alkoholi

Tupakan tumppaaminen on tehokkainta syövän ehkäisyä. Myös sikareista, piipusta ja nuuskasta koituu tupakoinnin kaltaisia terveyshaittoja. Lopettamisen hyödyt näkyvät jo viiden vuoden kuluttua.

Toinen paha on alkoholi, jonka on todettu lisäävän suu-, kurkku-, nielu- ja ruokatorvisyövän sekä ilmeisesti rintasyövän vaaraa. Alkoholilla on myös yhteys maksasyöpään. Riskit kasvavat mitä enemmän ihminen juo etyylialkoholia.

Alkoholi ja tupakka moninkertaistavat toistensa vaikutuksen. Alkoholin ja tupakoinnin yhdistelmä toisin sanoen kasvattaa syöpäriskiä entisestään.

Ravinto

Arvioiden mukaan tupakoinnin jälkeen ravinto on suurin yksittäinen syöpävaaraan vaikuttava tekijä. Ravinto voi vaikuttaa ensimmäisissä pahanlaatuisissa solumuutoksissa useilla tavoilla.

Ravinnon osatekijät, kuten alkoholi, saattavat aiheuttaa syöpää. Syöpää aiheuttavia aineita voi esiintyä ravinnossa pilaantumisen tai epäpuhtauksien vuoksi. Muun muassa tietyt typpiyhdisteet voivat muuttua elimistössä syöpää aiheuttaviksi. Eräissä ruoanvalmistusmenetelmissä muodostuu syöpää aiheuttavia aineita, esimerkiksi grillattaessa syntyvät polyaromaattiset hiilivedyt.

Lisäksi vaikutusta voi olla sillä, että ravinnosta puuttuu syövältä suojaavia ravintotekijöitä, kuten vitamiineja ja hivenaineita.

Liikunta ja painonhallinta

Kun ihminen liikkuu säännöllisesti ja pysyttelee normaalipainossa, riski sairastua yleisimpiin syöpätauteihin vähenee. Vähäinen liikunta ja ylipaino taas aiheuttavat elimistön aineenvaihdunnan häiriöitä. Nämä muutokset saavat aikaan olosuhteet, jotka edistävät kudosten kasvua yleensä, erityisesti pahanlaatuisten solujen.

Aurinko ja iho

Ihosyövät ovat yleistyneet. Niistä 95 prosenttia on yhteydessä auringon säteilylle altistumiseen. Auringossa tulee oleskella maltilla ja välttää erityisesti ihon palamista.

Vaaleaihoisimmat, punatukkaiset ja pisamaiset palavat herkimmin. Myös lapset ja nuoret tulee suojata erityisen huolella. Vahvin ihotyyppiin liittyvä riski on kuitenkin runsasluomisuus, johon liittyy auringolle altistuminen.

Oma keho tutuksi

Syöpäkuolemien ehkäisyssä tärkeä tekijä on taudin varhainen toteaminen.

Ota yhteys lääkäriin, jos huomaat kyhmyn tai haavauman joka ei parane, luomen, joka muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään tai huomaat uuden ihomuutoksen tai -vaurion, jota ei ole aiemmin ollut ja joka kasvaa.

Hälytysmerkkejä ovat myös verenvuoto, jatkuva yskä tai käheä kurkku, selittämätön painonlasku sekä muutokset ulostamisessa tai virtsaamisessa.

Työ ja ympäristö

Suomessa ilmoitetaan vuosittain runsaat sata syöpätapausta, joissa työssä ilmenevä tekijä on pääasiallinen syövän aiheuttaja. Näitä niin sanottuja ammattitauteja ovat tyypillisesti asbestin käsittelystä ja asbestipölyn hengittämisestä aiheutunut hengityselinten syöpä tai mesoteliooma. Asbestin ohella työssä altistutaan useimmiten auringon säteilylle, tupakansavulle, radonille, puupölylle ja bentseenille.

Syöpätapausten määrä on laskenut huomattavasti, kun syöpää aiheuttavat, teolliset tai luonnossa esiintyvät yhdisteet on tunnistettu ja ihmiset on suojattu niiltä.

Lähde: www.cancer.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat