Kasvissyöjän ja erityisesti vegaanin ruokavalion haasteeksi muodostuvat usein keholle välttämättömät proteiinit. Katso, miten saat tarvittavat määrät proteiinia ilman lihatuotteiden nauttimista!
Proteiinien saantisuositus on 10–20 % kokonaisenergiantarpeesta. Vegaaniliiton mukaan hyviä proteiininlähteitä kasvisruokavaliossa ovat palkokasvit, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet. Liiton mukaan kasvisravinnon perusproteiini saadaan täysjyväviljasta. Useissa kasvikunnan tuotteissa jotain aminohappoa on hyvin vähän, mutta yhdistämällä täysjyväviljaa joko palkokasveihin tai perunaan, sieniin, juureksiin tai muihin vihanneksiin saadaan hyvälaatuinen proteiiniseos, joka riittää kattamaan proteiinin tarpeen.
Daily Mail listasi kymmenen terveellistä proteiinipitoista ravinnonlähdettä, jotka sopivat erityisesti kasvissyöjille.Monet näistä eivät ole varsinaisia proteiinipommeja, mutta ne sisältävät kuitenkin muita terveellisiä ainesosia, kuten vitamiineja ja antioksidantteja. Lisäksi, raaka-aineita yhdistelemällä ruoka-annoksen proteiinipitoisuus kasvaa entisestään.
Kikherneet
Kikherneet ovat oiva lisä ruokavalioon, sillä ne sisältävät vähän rasvaa ja paljon proteiinia. Ne ovat myös erittäin edullisia ostaa. Proteiinin osuus kikherneistä on huikeat 23 prosenttia, mutta voit myös lisätä joukkoon vielä muita papuja, tummaa riisiä tai seesaminsiemeniä.
Kvinoa
Kvinoa on tuhansia vuosia vanha viljelykasvi Etelä- ja Väli-Amerikasta. Kvinoa sisältää runsaasti proteiinia, kalsiumia, rautaa, vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita. Proteiinin osuus kvinoasta on noin 13-18 prosenttia. Kvinoan viljamaisesta ulkonäöstä huolimatta kyseessä ei ole vilja vaan ruokokasvin siemen. Kvinoa sopii siis erityisen hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.



