Vähänkoulutettujen lapsettomuus kasvussa – lasten saanti voi pelottaa

Erityisesti vähänkoulutetun väestön lapsettomuus on kasvussa - sekä miesten että naisten keskuudessa.

Tämän paljastaa Väestöliiton seuranta kahdeksan viime vuoden ajalta (2004 ja 2012).

Muutos on selvin tilastoissa miehillä, joilla ei ole lainkaan peruskoulun jälkeistä koulutusta tai on sitä vain hyvin vähän.

Näin listaa Väestöliiton tutkija Lassi Lainiala nykyään lapsettomiksi yleisimmin jäävät ryhmät:

– Jos ihan kärjistäen sanoo, niin sellaiset naiset ja miehet, joilla ei ole paljoa koulutusta tai jotka ovat työttömänä - tai toisaalta korkeasti koulutetut naiset.

Vähänkoulutetun väestön lapsettomuudessa muutos on vasta maltillinen - vain pari prosenttia - mutta se on tutkijoiden mukaan silti huomattava: tällaista eroa ei ole havaittu aiemmin.

Ryhmän miehissä muutos on naisia suurempi. Mitä vähemmän miehellä on koulutusta, sitä epätodennäköisempää on isyys. Ja päinvastoin.

Naisilla lapsettomuuskäyrä on u-kirjaimen muotoinen: lapsettomuus yleistyy koulutusakselin molemmissa ääripäissä.

– Meidän näkemyksen mukaan vähänkoulutettujen lapsettomuus liittyy kahteen asiaan selvästi. Matala koulutus liittyy yleensä myös työttömyyteen. Työttömät eivät ole kauhean halukkaita hankkimaan lapsia ihan taloudellisista syistä. Matalasti koulutetuilla myös kumppanin löytyminen on vaikeampaa, Lainiala selvittää.

"Voi olla aika turhauttavaa, jos ei ole tarjota lapsille tulevaisuutta"

Tähän saakka suomalainen perhepolitiikka on toiminut niin, että lapsia on saatu kaikissa yhteiskunta- ja tuloluokissa. Muualla maailmassa erot ovat jyrkemmät.

Yksilön kannalta kylmä totuus Suomessakin alkaa olla se, että jos ei pääse kouluun tai kiinni työelämään, mahdollisuudet perustaa perhe ja saada kumppani vähenevät - ehkä ratkaisevasti.

Tutkija muistuttaa kuitenkin, että miehet voivat kohdallaan "korjata" tilastoja nopeastikin, koska heidän lapsentekoaikansa on pitkä.

Katukyselyssä löytyi ymmärrystä sille, miksi miehet ovat nykyisellään ehkä aiempaa haluttomampia hankkimaan lapsia.

– Voi olla, että yhteiskunta on nykyään niin pelottava paikka, kaikki on niin hetkellistä. Se on kuitenkin pitkä sitoutuminen lapsen hankkiminen. Se tuntuu aika pitkältä projektilta tässä nykyajan maailmassa, kun kaikki on kuitenkin niin hektistä ja hetkellistä, pohtii Henkka, 29-vuotias työssäkäyvä opiskelija.

– Mä luulen, että maailman tila voi olla sellainen, että uusien lapsien tekeminen - kun nähdään, että ympäristö on tuhoutumassa - voi olla aika turhauttavaa. Jos ei ole tarjota lapsille tulevaisuutta, sanoo Eikka, 35-vuotias joogaopettajaopiskelija.

Lue myös:

    Uusimmat