Vaatelainaamo on uudenlainen tapa käyttää vaatteita: Vastustamme kertakäyttökulttuuria

Helsingin keskustassa sijaitseva Vaatelainaamo tarjoaa vaihtoehdon kerskakuluttamiselle. Putiikista voi lainata käyttömaksua vastaan suomalaisten suunnittelijoiden luomuksia ja vintage-aarteita.

Toimittajat Hertta Päivärinta ja Liisa Jokinen saivat idean vaatelainaamotoimintaan Tukholmasta, jossa suosittujen suunnittelijoiden vaatteita lainaava yritys oli saanut innostuneen vastaanoton. Naiset miettivät, että tarvetta vastaavanlaiselle yritykselle olisi Suomessakin. Ystäväpiirissä oli paljon ihmisiä, joita ekologinen elämäntapa ja muoti kiinnostivat. Ajatus ainaisesta uuden ostamisesta tuntui kuitenkin ikävältä.

Lopulta ei mennyt aikaakaan, kun suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita ja vintage-aarteita lainaava Vaatelainaamo oli pystyssä. Putiikki avaa ovensa tyylitietoisille naisille joka toinen torstai, jolloin Helsingin keskustassa sijaitsevasta lainaamosta voi hakea käyttömaksua vastaan vaatteita lainaksi kahdeksi viikoksi kerrallaan. Vaatelainaamo eroaa perinteisestä pukuvuokraamosta siinä, että käyttömaksu maksetaan kerran puolessa vuodessa. Kerralla voi lainata kolme tuotetta ja lainaaja huolehtii, että vaate palautuu hyvässä kunnossa. Rikki menneen vaatteen joutuu lunastamaan itselleen.

– Asiakkainamme käy paljon 25-40-vuotiaita kaupunkilaisnaisia. Suosittuja merkkejä ovat etenkin Ivana Helsingin ja R/H:n vaatteet sekä Minna Parikan kengät. Kokoja meillä on laidasta laitaan, eniten kuitenkin pieniä s-m-koon vaatteita, Päivärinta kertoo.

Parhaillaan oleva pikkujoulukausi näkyy Vaatelainaamossa niin, että ylimääräisiä coctailmekkoja ei vaatetangoissa juurikaan riipu. Päivärinta tosin muistuttaa, että mekkoon pukeudutaan arkena nykyään muutenkin usein, sillä arki- ja juhlapukeutuminen ovat lähentyneet toisiaan.

– Moni haluaa näyttää arkenakin kivalta ja tuoda pukeutumiseen jotakin erikoista, Päivärinta sanoo.

Uudenlainen tapa käyttää vaatteita

Vaatelainaamo on otettu kaupunkilaisten keskuudessa innostuneesti vastaan. Alun perin tuttavapiirin iloksi tarkoitettu toiminta on laajentanut asiakaskuntaansa. Vaatelainaamo tarjoaa vaihtoehdon ekologisuutta arvostaville tyylin ystäville.

– Tämä on uudenlainen tapa käyttää vaatteita. Meillä on selkeä näkemys siitä, että haluamme kannustaa ihmisiä käyttämään vaatteita pitkään ja yhteisöllisestikin. Moni hakee uuden bailuvaatteen halpatuotantoketjusta joka viikonloppu, mutta me haluamme tarjota vaihtoehdon näille, Päivärinta kertoo.

Ympäristöasiat ovat Päivärinnan ja Jokisen sydäntä lähellä. Aktiiviset naiset haaveilevat maailmasta, jossa lainaaminen yleistyisi niin, ettei kenenkään täytyisi säilyttää nurkissaan asioita, joita ei tarvitse kuin ani harvoin.

– Vihreä aate ei ole ohimenevä juttu, vaan se on tullut jäädäkseen. Minimalismi on kasvava trendi, eivätkä ihmiset halua enää turhaa tavaraa kotiinsa. Minun on vaikea nähdä, että krääsän kerääminen tulisi taas muotiin. Itse ainakin lainaisin vaatteiden lisäksi myös työkaluja. Ja miksei taloyhtiöllä voisi olla vaikka yhteisiä kodinkoneita tai auto, jolla useampi voisi ajaa, Päivärinta ehdottaa.

Lue myös:

Maarit Rasi

Kuvat: Hertta Päivärinta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja