Vaasan uimarannoilla vaanii ripulivaara, uimista ei suositella kahdella rannalla – ympäristötarkastaja: "Tämä on harvinaista"

Noro jyllää - miten välttää tartunta? 6:24
Norovirus jyllää erityisesti talviaikaan. Katso videolta vinkit noron välttämiseen.

Kahdelta Vaasassa sijaitsevalta uimarannalta on löydetty vatsatautia aiheuttavaa norovirusta. Aiheuttajana pidetään jätevesivuotoa. Ympäristötarkastajan mukaan uimarantojen vettä saastuttaa ihmisen ulostetta tai jätevesivuotoja useammin lintujen ulosteet. 

Tällä hetkellä sekä Hietasaaren että Mansikkasaaren uimarannoilla uimista suositellaan vältettävän. Alun perin Vaasan Onkilahdella havaittu jätevesivuoto johti toimenpiteisiin, jossa lähialueiden uimarannoilta otettiin vesinäytteitä. 

– Niissä havaittiin bakteeriperäistä pilaantumista Mansikkasaaren uimarannalla, joka laitettiin heti käyttökieltoon, kertoo ympäristötarkastaja Esa Hirvijärvi

Ei uintikieltoa

Myöhemmissä mittauksissa bakteeriperäistä saastumista ei enää havaittu, mutta sen sijaan virussnäytteistä paljastui, että Mansikkasaaren uimavedessä on sekä noro- että adenovirusta ja Hietasaaren uimarannalla norovirusta. 

Käytännössä aina ihmisen ulosteesta tai jätevesivuodoista peräisin oleva norovirus aiheuttaa vatsatautia, adenovirus sen sijaan tavallisimmin hengitystieinfektioita. Adenoviruksen tarkkaa lähdettä Mansikkasaaressa ei tiedetä. 

Uimista ei täysin kielletä kyseisillä uimarannoilla, mutta sitä ei myöskään suositella. 

– Bakteeriperäisille saastumisille on olemassa raja-arvot, joiden ylittyessä ranta on asetetaan uintikieltoon. Viruksille ei ole raja-arvoa ja siksi uimakieltoa ei ole asetettu, selittää Hirvijärvi. 

Suihku ja käsien pesu auttavat

Vaasan uimarannoista otetaan jälleen uudet virusnäytteet ensi viikolla.

Hirvijärven mukaan norovirustapaukset uimarannoilla ovat ainakin Vaasan suunnalla harvinaisia.

– Olen ollut kaupungilla töissä 14 vuotta, ja tämä on vasta toinen kerta, kun virusten takia ei suositella uimista.   

Hirvijärvi kertoo, että ihmisen uloste tai jätevesivuodot eivät ole yleisimmät veden bakteeriperäistä pilaantumista aiheuttavat syyt. 

– Monesti esimerkiksi runsaiden sateiden mukana rantaveteen huuhtoutuu esimerkiksi lintujen ulostetta, mutta se myös poistuu usein nopeasti. 

Jos uimavedessä kuitenkin on todettu norovirusta, voi omaa sairastumisriskiä pienentää pesemällä käsiä ahkerasti ja käymällä suihkussa uimisen jälkeen.

– Vedessä ei myöskään kannata sukellella ja veden menemistä suuhun kannattaa välttää. 

Asiasta uutisoi ensin Pohjalainen

Lue myös:

    Uusimmat