Vaasaan suunnitellaan uutta akkukennotehdasta – norjalaisyhtiö investoimassa Suomeen

Vaasan akkutehdasalueelle on ilmoitettu jälleen uudesta tehdashankkeesta.Suomen valtion omistama Suomen Malmijalostus ja norjalaisyhtiö Freyr ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka pohjalta on tarkoitus perustaa akkukennotehdas Suomeen. Vaasan kaupunki on varannut tehdashanketta varten 90 hehtaarin tontin.

Freyr kertoo aloittaneensa valmistelut hankkeen ympäristövaikutusten arviointia varten. Tavoitteena olisi tuotannon alkaminen vuonna 2025. Yhtiö arvioi, että mahdollinen tehdas voisi luoda "suuren määrän houkuttelevia työpaikkoja".

Yritys kuitenkin korostaa, että suorien ja epäsuorien työpaikkojen tarkkaa määrää on liian varhaista arvioida tässä vaiheessa, eikä investointipäätöstä ole vielä tehty.

Freyrin toimitusjohtajan Tom Einar Jensenin mukaan Vaasa tarjoaa houkuttelevan sijainnin akkukennotehtaalle EU:n sisällä.

–  Käytettävissä on paikallisia, läheltä toimitettavia raaka-aineita, runsaasti uusiutuvia energialähteitä ja jäähdytysvettä sekä ainutlaatuinen, jo olemassa oleva klusteri maailman johtavia toimittajia osaksi akkujen arvoketjua, Jensen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Britti-investointia odotetaan naapuritontille

Keväällä kerrottiin, että brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey suunnittelee akkumateriaalitehtaan rakentamista Vaasaan.

Kahden hankkeen tontin sijaitsevat vierekkäin, Suomen Malmijalostus kertoo. Brittiyhtiön hankkeesta odotetaan lopullista investointipäätöstä vuoden loppuun mennessä.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry iloitsee kaupunkiin suunnitellun akkuarvoketjun etenemisestä.

–  Olemme ylpeitä voidessamme toivottaa Freyrin tervetulleeksi kaupunkiimme osana työtämme, jolla helpotetaan nykyaikaisen, kestävän vientiteollisuuden seuraavaa kehitysvaihetta Vaasan seudulla, Häyry totesi.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) hehkutti hanketta tuoreeltaan sen julkistuksen jälkeen.

–  Akkukennotehdasta on tavoiteltu kaupunkiin pitkään. Tehtaat ovat investointeina ja työllisyysvaikutuksiltaan merkittävimpiä akkuteollisuusketjussa, Lintilä totesi Twitter-tilillään.

Lue myös:

    Uusimmat