Vaasaan suunnitellaan "mittaluokaltaan poikkeuksellista" investointia – ministeri Lintilä hehkuttaa hankkeen avaamia mahdollisuuksia Suomelle

Brittiläinen pörssiyhtiö Johnson Matthey on aloittanut alkuvaiheen suunnittelun akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi Vaasaan. Asiasta kertoo Vaasan kaupunki.

Suunnitellun tehdasinvestoinnin arvoa ei kerrota kaupungin tiedotteessa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kuvailee suunniteltavaa investointia "mittaluokaltaan poikkeukselliseksi". Tehtaan on tarkoitus olla toiminnassa vuonna 2024.

Valtionyhtiö Suomen Malmijalostus kertoo suunnittelevansa investointeja akkumateriaalien tuotannossa tarvittavien osaprosessien kehittämiseen. Työ linkittyy Johnson Mattheyn kaavailemaan tehdasinvestointiin.

Tehtaalle on jo varattu tontti Vaasasta

Vaasan kaupunki kertoo allekirjoittaneensa yhteisen aiesopimuksen Johnson Mattheyn kanssa. Seuraavan vaiheen sopimuksen yksityiskohdat on tarkoitus viimeistellä vuoden loppuun mennessä. Tehtaalle on varattu noin 50 hehtaarin tontti Vaasassa.

– Olemme iloisia voidessamme ilmoittaa, että tehdas sijoittuu Vaasaan – seudulle, jonka tavoitteena on luoda ekosysteemi kestäville teknologioille. Vaasassa on suotuisa akkumateriaalien ekosysteemi, saatavilla luotettavasti uusiutuvaa energiaa ja kestäviä raaka-aineita. Vaasa sijaitsee myös lähellä eurooppalaisia autoteollisuuden OEM- ja kennovalmistajia, Johnson Mattheyn toimitusjohtaja Robert MacLeod sanoo tiedotteessa.

"Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön"

Lintilän mukaan brittiyhtiön päätös osoittaa, että Suomi voi tarjota houkuttelevan ympäristön uusille investoinneille ja olemassa olevien toimintojen laajentamiselle.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää uutista erinomaisena niin Vaasalle kuin koko Suomelle.

Valtion tämän vuoden talousarvio sisältää 300 miljoonan euron lisärahoituksen Suomen Malmijalostukselle akkumateriaalituotannon investointien edistämiseksi Suomeen.

– Pääomittamisen tarkoituksena oli nimenomaisesti hakea yhteistyökumppaneita tulevia investointeja varten. Tämäkin investointiuutinen tukee ajatusta siitä, että päätös oli oikea, työministeri Tuula Haatainen (sd.) toteaa tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja