Vääntö kiky-tunneista jatkuu kiivaana – vientialojen sopimuksesta ei saa suoraan mallia muille aloille

2:07
Videolta voit katsoa MTV Uutiset Liven lähetyksen Teknologiateollisuuden sopimukseen liittyen.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden lauantainen sopu toi työmarkkinakierrokselle kaivatun päänavauksen. Se raamittaa palkankorotustasoa, mutta kiista palkattomista kiky-tunneista jatkuu.

Huomenna työehtosopimusneuvottelut jatkuvat muun muassa kemianteollisuuden keskeisillä aloilla, ja työntekijäpuolelle kiky-tuntien poisto on yksi päätavoite.

–  Itse asiassa varsin ehdottomalla tavalla. Meidän on erittäin vaikea tehdä ratkaisua millekään kemianteollisuuden sopimusalalle niin, että kikyä ei olisi sieltä poistettu, kertoo Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho.

Työnantajia edustavan Kemianteollisuuden lähtökohta on toinen.

–  Kiky-tunnit pysyvät, sanoo Kemianteollisuuden toimitusjohtaja Mika Aalto.

Aalto muistuttaa, että Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksessa kiky-tunnit oli kirjattu erilliseen liitteeseen, joka voitiin irtisanoa viime vuoden lopussa. Se riitti kiky-tunneista luopumiseen.

–  Meillä sopimusrakenne on erilainen. Kemianteollisuudessa ja metsäteollisuudessa kiky-tunnit ovat kiinteä osa tes-sopimusta ja pysyviksi sovittu aikanaan, Aalto sanoi.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton sopimuksessa palkkoja korotetaan 3,3 prosenttia kahdessa vuodessa. Se antaa osviittaa myös kemian alan korotuksille.

Myös kikyn lisätuntien kohtalolla on vaikutusta siihen, miten palkankorotusprosenttien suuruutta lasketaan. Ne on kirjattu työehtosopimuksiin muillakin aloilla, joilla nyt neuvotellaan.

Kunta-ala neuvottelupöytään viikon päästä

Teollisuusliitto ja Kemianteollisuus neuvottelevat tiistaina muun muassa kemian perusteollisuuden, muovituoteteollisuuden sekä öljy-, maakaasu ja petrokemianteollisuuden sopimuksista. Tiistaina jatkavat neuvotteluja omista sopimuksistaan myös Ammattiliitto Pro ja Teknologiateollisuus sekä Metsäteollisuus ja Paperiliitto.

Kunta-alalla neuvottelut alkavat vasta 14. tammikuuta, ja niistä odotetaan vaikeita.

Kuntia edustava Kuntatyönantajat ilmoitti jo lauantaina, ettei teknologiateollisuuden uudesta työehtosopimuksesta voi suoraan ottaa mallia kunta-alalle. Työmarkkinajohtaja Markku Jalosen mukaan Kuntatyönantajat lähtee myös siitä, että kiky-tunnit on tarkoitettu pysyviksi.

Useat kunta-alan työntekijäliitot tavoittelevat vientialojen määrittämää yleistä linjaa korkeampia palkankorotuksia. Esimerkiksi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy haluavat 1,8 prosenttiyksikön korotuksen miesvaltaisten alojen palkankorotusten päälle. Niiden mielestä myös kiky-tunneista on luovuttava.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja