Vaalitentissä yllätys: Krim-pakotteiden purkamista vilauteltiin

Presidenttiehdokkaiden ensimmäinen tv-tentti takana - mitä jäi käteen? 16:44

Presidenttivaalien ehdokkaat kohtasivat ensimmäisessä tv-tentissä. Tentin suurin yllätys oli, että osa ehdokkaista voisi olla valmis purkamaan Venäjän pakotteita, sanoo asiantuntija.

Vaalikeskustelua on tänä vuonna moitittu tylsäksi, kun monet ehdokkaat ovat niin samoilla linjoilla ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Eilinen MTV:n vaalitentti onnistui tuomaan esiin myös eroja ehdokkaiden välillä.

– Poikkeavia ovat Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari, joilla on tällainen puoluettoomuuteenkin pyrkivä linja. Ja sitten toisaalta Nils Torvalds, joka ainoana puolustaa Nato-jäsenyyttä – muut ovat siinä välillä, pohtii MTV:n vaaliasiantuntija Kimmo Grönlund.

Grönlund piti "suomettumiskorttia" tentin suurimpana yllätyksenä.

– Kun kysyttiin siitä, pitäisikö Krimiin liittyvät pakotteet purkaa, saatiin eroja. Sekä Väyrynen että Huhtasaari olivat purkamisen kannalla.

Istuva presidentti Sauli Niinistö taas pelasi varman päälle ja hänen Nato-kantansa on yhä epäselvä, Grönlund arvioi. 

– Istuva presidentti ei vielä uskalla tai halua kertoa omaa kantaansa – hän asettautuu vaalikoneessa keskelle – ei puolesta eikä vastaan ja se näkyy keskustelussa ehkä tiettynä varmisteluna, että kerätään molempien leirien äänet.

Asiantuntija epäilee, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu ei ole Suomessa täysin avointa.

– Meillä on edelleen tämä ajatus, että ei varsinkaan tuota itänaapuria ärsytetä ja sen vuoksi tästä asiasta ei puhuta kovin avoimesti.

Lue myös:

    Uusimmat