Vaalihäirintään pitää varautua Suomessakin, sanoo asiantuntija – "Vaalivaikuttamisesta on tullut eräänlainen uusi normaali"

Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll kertoo kyberturvallisuudesta vaalehin ja äänestykseen liittyen 2:27
Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll kertoo kyberturvallisuudesta Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa.

Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelman ensimmäisessä jaksossa vieraili Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll, joka otti kantaa vaalien ja äänestämisen kyberturvallisuuteen.

Ulkopuolinen vaalihäirintä nousi esille vuonna 2016 Britannian brexit-kansanäänestyksessä ja Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Limnéllin mukaan vaalivaikuttaminen voi olla Suomessakin mahdollista, kun keväällä äänestetään eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa.

– Kyllä tästä vaalivaikuttamisesta eri tavoin on tullut eräänlainen uusi normaali ja mielestäni on välttämätöntä, että Suomessa tämä uhka tiedostetaan sitä liikaa korostamatta tai pelon ilmapiiriä luomatta, Limnéll painottaa.

Vaalivaikuttamista tapahtuu monin tavoin. Jopa Facebookin kautta käyttäjälle saatetaan kohdentaa hänelle sopivia viestejä, jotta hän äänestäisi tiettyä ehdokasta.

– Puhutaan erilaisista vaikutuskeinoista, joilla pyritään horjuttamaan yhteiskunnan vakautta, yhteiskuntajärjestystä ja luomaan epäluottamusta, Limnéll perustelee.

Hän muistuttaa, että vaalit ovat kansanvallan ytimessä ja niiden turvaaminen on keskeinen asia.

Lue myös:

    Uusimmat