Mainos

Uzbekistanin räjähdyksissä liki 20 kuollutta

Terroristeja epäillään Uzbekistanissa tapahtuneista tuhoisista räjähdyksistä.

Ainakin 19 ihmistä on saanut surmansa ja 26 haavoittut Uzbekistanissa Buharan ja Tashkentin kaupunkeihin tehdyssä pommi-iskujen sarjassa. Asiasta kertoi maan korkein syyttäjäviranomainen Rashid Kadyrov.

- Kun mukaan lasketaan Buharan tapaus, 19 ihmistä on saanut surmansa - mukaan lukien kuusi poliisia - ja 26 ihmistä on haavoittunut, Kadyrov sanoi.

- Nämä ovat terroritekoja. On syytä uskoa, että niitä oli valmisteltu pitkään ja koordinoitu keskitetysti, mahdollisesti ulkomailta. Teot ovat alustavien tutkimuksiemme mukaan kytköksissä toisiinsa, Kadyrov jatkoi.
Myös maan ulkoministerin Sadyk Safajevin mukaan kyseessä olivat terroriteot:

- Olemme todistamassa terrorismin aktivoitumista ympäri maailmaa, ja kaikki Tashkentissa viittaa tähän suuntaan. Kaikki Tashkentissa tapahtunut oli järjestetty ulkomailta. Terroriteot ovat iskuja pehmeitä kohteita vastaan. Ne on tarkoitettu järkyttämään yhteiskuntaa. Terroritekojen ja ääriliikkeiden välillä on suora yhteys, Safajev lasketteli.

Maan ulkoministeriön edustajan Ilhom Zakirovin mukaan useita teoista epäiltyjä on pidätetty ja heidän kuulustelunsa on aloitettu.

Kadyrovin mukaan kaksi naispuolista itsemurhapommittajaa räjäytti itsensä Tashkentissa. Toinen teki itsemurhan lasten vaatteisiin ja leluihin erikoistuneen Lasten maailma -tavaratalon edustalla lähellä Tashkentin torialuetta ja toinen tavaratalon lähistöllä olevalla bussipysäkillä.

Etelä-Uzbekistanissa Buharan alueella taas useiden terroriepäiltyjen kerrottiin saaneen surmansa heidän yrittäessään asentaa voimakasta pommia. Poliisi pidätti räjähdyksestä selvinneet henkilöt.

Tämänpäiväiset iskut olivat pahimmat Uzbekistanissa sitten vuoden 1999, jolloin 16 ihmistä sai surmansa Tashkentissa sattuneissa räjähdyksissä. Teoista syytettiin tuolloin Uzbekistanin islamilaista liikettä (IMU), joka pitää päämajaansa naapurimaa Afganistanissa.

Yhdysvaltain lähetystö Tashkentissa varoitti, että ääriainekset saattavat suunnitella lisää iskuja ja kehottivat Uzbekistanissa olevia Yhdysvaltain kansalaisia olemaan hyvin valppaina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.