Mainos

UV-säteily voimakasta lähipäivinä – suojaa iho ja silmät

UV-säteily on voimakasta lähipäivinä maan eteläosassa ja paikoin maan keskiosassa. Sää on laajalti helteistä ja aurinkoista alkuviikolla.

Auringon ultraviolettisäteilyindeksin ennakoidaan kohoavan lukemaan 6 maan eteläosassa ja osassa maan keskiosaa lähipäivinä. Tämä tarkoittaa, että UV-säteily on voimakasta. Muualla maassa UV-indeksi on 4–5.

UV-säteilyltä on syytä suojautua, kun UV-indeksi on 3 tai korkeampi. Myös säännöllinen juominen on kovassa helteessä tärkeää.

– Kovimmillaan UV-säteily on iltapäivisin kello 13–14. Jos joku on käynyt Kanarialla joulu-tammikuussa, on Suomen UV-säteily tähän aikaan kovempaa kuin Kanarialla vuodenvaihteen tienoilla, muistuttaa MTV3:n meteorologi Markus Mäntykannas.

Ilmatieteen laitos antaakin kolmen V-kirjaimen ohjeen auringolta suojautumiseen: vältä, vaateta ja voitele. Auringolta voi suojautua välttämällä pitkää oleskelua korkean auringon alla eli kello 10–17. Lisäksi tulisi käyttää suojaavaa vaatetusta eli kasvoja varjostavaa päähinettä, pitkähihaista paitaa ja housuja sekä aurinkolaseja. Jos työ tai harrastus vaatii pitkää oleskelua auringossa, tulisi iho suojata vahvalla auringonsuojavoiteella niiltä osin, joita ei voi peittää vaatteilla. Voidetta tulee levittää runsaasti ja usein.

Syöpäjärjestöjen mukaan jopa 95 prosenttia ihosyövistä on yhteydessä auringon UV-säteilyyn. Sekä ihon toistuva palaminen että elinikäinen aurinkoaltistus lisäävät ihosyöpien riskiä.

UV-säteily on ollut tavallista voimakkaampaa

Pilvisyys, otsonikerroksen paksuus ja UV-indeksi ovat vaihdelleet touko-kesäkuussa paljon. Ilmatieteen laitoksen mukaan UV-indeksin arvo 5 mitattiin Jokioisten observatoriossa jo 16. toukokuuta eli kolme viikkoa tavallista aiemmin. UV-säteily oli toukokuussa liki kolmen viikon ajan keskimääräistä voimakkaampaa.

Voimakkaan UV-säteilyn raja eli 6 ylitettiin Jokioisissa ensimmäisen kerran 19. kesäkuuta ja toisen kerran juhannusaattona. Otsonikerros oli noina päivinä 8-11 prosenttia normaalia ohuempi.

UV-tiedot, paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutkan löydät MTV3:n sääsivustolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.