Mainos

Uutuuskirja: Kiekkolegenda Ariman traaginen elämä

HIFK:ta, Jokereita ja Reipasta jääkiekon SM-tasolla edustanut, maajoukkueeseen saakka yltänyt Tony Arima eli värikkään elämän.

Jääkiekkoilija Tony Ariman ja monen muun suomalaisen urheilijalegendan elämästä ja kuolemasta selviää paljon uutta kirjassa nimeltä Kiveen hakatut – urheilusankaruuden jäljillä.

Mielenkiintoisinta teoksessa ei ole se, että moni urheilijasuuruutemme on ajautunut uran jälkeiseen kriisiin. Mielenkiintoista on se, miksi näin on käynyt ja minkälaisia elämänvaiheita urheilija on lopetettuaan kokenut.

”Herttoniemi ei ollut se kevein paikka asua”

Tony Ariman henkilöä lukijalle avaa parhaiten Jokerien nykyisen urheilutoimenjohtajan Matti Virmasen kertomukset Ariman elämästä. Saman kaupunginosan ”kundit” pelasivat samoissa juniorijoukkueissa ja tiet kohtasivat useasti myöhemmälläkin iällä.

Virmasen puheesta korostuu, että Arima oli kovanaama sekä jäällä että sen ulkopuolella, mutta 44-vuotiaana päivänsä päättänyt Herttoniemen kasvatti oli sisimmässään myös paljon muuta.

"Herttoniemi ei ollut se kevein paikka asua, vaan siellä joutui muutenkin kamppailemaan paikasta elämässä. Turhan monet alueen nuoret viettivät jo ennen 15:tä ikävuotta elämää, jolla ei ollut urheilun kanssa mitään tekemistä. Ja aluksi Tony vietti sekä-että-elämää. Hän urheili mutta oli kovana kaverina mukana myös jengimaailmassa. Hattua täytyy nostaa, että hän pääsi urheilijana niin pitkälle kuin pääsi", Virmanen kertoo kirjassa lapsuudenystävästään.

Kovia nimiä myös haastatelluissa

Virmasen lisäksi lukijalle Ariman elämästä kertovat suuret jääkiekkonimet, kuten Hjallis Harkimo, Frank Moberg ja Pentti Matikainen.

Arto Terosen ja Jouko Vuolteen kirja Kiveen hakatut – urheilusankaruuden jäljillä, samannimisen Yleisradion radio-ohjelman mukaan toteutettu kirja, luotaa suomalaisen urheiluhistorian värikkäimpien nimien elämänvaiheisiin ja kohtaloon. Kertojina ovat läheiset, ystävät, valmentajat sekä esimiehet.

Mukaan ovat Ariman lisäksi päässeet muun muassa nyrkkeilijä Tarmo Uusivirta, moukarinheittäjä Juha Tiainen, jalkapalloilija Arto Tolsa, ratamoottoripyöräilijä Jarno Saarinen, rata-autoilija Curt Lincoln ja olympialaisetkin Suomeen urakoinut Eric von Frenckell.

Miellyttävä lukukokemus penkkiurheilijalle

Urheilijoiden elämä kerrataan lukijan kannalta miellyttävässä formaatissa. Kukin tarina on onnistuttu puristamaan lyhyeen muotoon – lukukokemus pysyy koko ajan terävänä. Tästä syystä teos on sopiva ostos yhtä hyvin peruskoululaiselle kuin eläkeläisellekin.

Kohtaloissa on useasti hyvin paljon samoja, traagisia piirteitä ja kirja onnistuu kertomaan niistä paljon uutta. Mukana on historiamme urheilusankareita, joiden kohtalosta on puhuttu ja etenkin luultu paljonkin.

Kirjan on kustantanut Kirjapaja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.