Uutta tietoa Suomen susien liikkeistä: Susikannan painopiste siirtymässä länteen – eläinten määrä kasvanut

0:30

Suomen susikannasta 70 prosenttia on Länsi-Suomessa ja susilaumojen määrä on lisääntymässä. Asia ilmenee Luonnonvarakeskus Luken tänään julkaisemasta suden kanta-arviosta.

Suomessa oli Luken mukaan maaliskuussa 20 susilaumaa. Tämän lisäksi niin sanottuja rajalaumoja, jotka liikkuvat Suomen ja Venäjän rajojen molemmin puolin oli viisi. Vuosi sitten susilaumoja oli Suomessa 14.

Ylläolevalla videolla Ranualla toissavuonna kuvattu susi.

Susia enimillään reilut parisataa

Susia on kokonaisuudessaan maassamme 165-190. Jos rajareviireillä elävät sudet lasketaan joukkoon, on susia maassamme enimmillään 205. Tämä on noin kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Läntisellä kannanhoitoalueella susilaumoja oli 16 laumaa ja 108-122 yksilöä.

Länsi-Suomen susimäärä on kasvanut edellisestä arviosta noin kolmanneksella. Suurin muutos on Pohjanmaalla, jossa susien määrä on kaksinkertaistunut.

Lännessä parhain ravintotilanne

Susista 52-57 asusti itäisellä kannanhoitoalueella. Tämä tarkoittaa yhdeksää laumaa, joista viisi liikkui rajan molemmin puolin. Vuosi sitten idässä susia liikkui 75-90. Luke kertoo tiedotteessaan, ettei syitä itäisen Suomen susimäärän vähenemiseen tällä hetkellä tiedetä.

Luken mukaan Länsi-Suomen susikannan lisääntymistä selittää ainakin oleellisesti Itä-Suomea parempi ravintotilanne ja se, että lännen susipareista suurin osa on saanut pentuja. Luken mukaan ensimmäistä kertaa synnyttävä naaras saa keskimäärin 3,7 pentua ja vanhemmat naaraat yleensä hiukan enemmän.

Poronhoitoalueella liikkui vain muutama yksittäinen susi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja