Mainos

Uutistoimisto Irna: Maajoukkoja Irakin puolelle

Iranilainen uutistoimisto sanoo Britannian ja Yhdysvaltain maavoimien menneen Irakin puolelle. Uutistoimisto Irna sanoo, että joukot tulivat Saudi-Arabiasta. Tiedolle ei ole saatu vahvistusta muualta.

Irnan tietojen mukaan Britannian ja Yhdysvaltain sotilaat etenivät Irakin puolelle viitisen kilometriä. Irnan lähteet eivät kertoneet, olisivatko joukot jääneet Irakin puolelle. Myös irakilaiset kertoivat eilen, että Saudi-Arabian puolelta oli käyty tiedustelemassa Irakin maaperällä. Saudi-Arabia kiisti tiedon.

Liittoutuneet hyökänneet jo sataan irakilaiskohteeseen

Britannian puolustusministeri George Robertson sanoi tänään, että Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskut ovat tuhonneet huomattavan osa Irakin kemiallisesta ja biologisesta sotakoneistosta. Ilmaiskuja on tehty 100 kohteeseen. Uusimmassa hyökkäyksessä brittiläiset Tornado-pommikoneet iskivät Irakin tasavaltalaiskaartin päämajaan, Robertson kertoi. Korkeiden amerikkalaisviranomaisten mukaan Irakiin on keskiviikkoillasta lähtien laukaistu jo enemmän risteilyohjuksia kuin koko Persianlahden sodan aikana vuonna 1991. Irakiin on tähän mennessä ammuttu noin 300 Tomahawk-risteilyohjusta ja noin 100 muuta risteilyohjusta.

Iskut jatkuivat voimakkaina myös viime yönä. Sekä Bagdadiin että sen lähistölle iskeytyi useita risteilyohjuksia. Iskut olivat kiivaimmilaan puoli viiden maissa paikallista aikaa ja loppuivat puoli tuntia myöhemmin. Irakin ilmatorjunta vastasi hyökkäyksiin kiivaalla tulituksella. Iskujen mahdollisesti vaatimista ihmisuhreista ei ollut aamulla tietoa. Yhdysvaltain mukaan hyökkäykset kohdistettiin sotilaskohteisiin.

Irakia hallitsevan Baath-puolueen päämaja Bagdadissa vaurioitui pahoin ilmaiskuissa, kertoivat silminnäkijät. Päämaja sai suoran osuman ohjuksista aamuyön iskuissa. Puolueen päämajaan kuuluvat rakennukset olivat ilmeisesti tyhjillään iskun sattuessa.

Irakin parlamentin jäsen sanoi tänään, että Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskuissa on kolmen päivän aikana kuollut 68 ihmistä Bagdadissa ja sen ympäristössä. Uhreille järjestettiin joukkohautajaiset Bagdadissa. Irakiin lipulla peitetyt arkut kuljetettiin takseilla keskustan halki.

Irak kertoi ampuneensa alas 23 ohjusta

Irak sanoo ampuneensa alas 23 Irakiin viime yönä ammutuista 60 ohjuksesta.
-Rikollinen amerikkalainen ja brittiläinen vihollinen ampui 60 ohjusta perjantain kello 16.50:n ja lauantain kello 9:n välisenä aikana, asevoimien johto sanoi uutistoimisto INA:n välittämässä tiedotteessa tänään.
Eilen Irak kertoi ampuneensa alas 77 kaikkiaan 305 ohjuksesta, jotka oli ammuttu kahden ensimmäisen hyökkäyspäivän aikana.

Yhdysvallat suhtautuu epäilevästi Irakin asetarkastusten tulevaisuuteen. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja James Rubin arvelee, että YK:n asetarkastajat tuskin palaavat Irakiin. Siitä huolimatta Rubinin mielestä olisi hyvä, jos asetarkastajat vosivat palata Irakiin ja pystyä toimimaan siellä. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja esiintyi BBC:n haastattelussa.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoi tänään, että Irakiin tehdyt ilmaiskut palvelevat koko Lähi-idän etuja. Clinton välitti samalla arabimaailmalle tervehdyksensä pyhän ramadan-kuukauden alkamisen johdosta. Clinton sanoi amerikkalaisten kunnioittavan syvästi islamin uskoa, mutta ei sellaista johtajaa, joka uhkaa niin muslimeja kuin ei-muslimejakin.
(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.