Uusivuosi saattaa kääntyä hyytävän kylmäksi – välipäivinä luvassa niin loskaa kuin pakkasta

Välipäiviä vietetään talvisissa merkeissä 1:49
Markus Mäntykannas kertoo välipäivien säästä.

Uutenavuotena näyttäisi kylmenevän. Sitä ennen luvassa kuitenkin vaihtelevaa, jopa loskaista, säätä.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo joulun ja uudenvuoden välisten päivien olevan vaihtelevia. Uudenvuoden sään ennustaminen on vielä epävarmaa tässä vaiheessa, mutta kylmää näyttäisi olevan luvassa.

Keskiviikon sää muistuttaa Mäntykannaksen mukaan pitkälti tapaninpäivää.

– Talvinen, enimmäkseen pilvinen päivä.

Etelä- ja keskiosissa maata on heikkoa pakkasta. Pohjoisessa päivä on puolestaan kylmä. Keskiviikkoiltaan mennessä pakkanen kiristyy osassa Lappia jopa 20 pakkasasteeseen.

Torstaina huono ajokeli etelässä

Torstaina sää lauhtuu lounaasta alkaen.

– Lumisateet työntyvät iltapäivän ja illan aikana maan eteläosaan. Tuuli yltyy, ja lunta voi tulla pyryttämällä. Etelässä ajokeli muuttuu huonoksi ja loskaiseksi. 

– Pohjoisessa on kunnot pakkaset: -10–20 astetta.

Mäntykannas sanoo ennustettavuuden heikkenevän huomattavasti perjantaista eteenpäin – mutta perjantain sää etelässä näyttäisi olevan torstain kaltainen, eli suojakeliä ja loskaa.

– Sateita voi tulla vaihtelevissa olomuodoissa. Voi tulla hetken vettä ja voi tulla räntääkin. Lahdesta pohjoiseen sää on talvinen ja ollaan pakkasen puolella.

Lauantaina etelässä saatetaan mennä plussan puolelle, ja samalla lumi hupenee.

Kylmää ilmaa uudeksivuodeksi

Uusivuosi näyttää tässä vaiheessa kylmältä.

– Vuodenvaihdetta lähestyttäessä näyttäisi idän puolelta purkautuvan erittäin kylmää ilmaa ja vuosi näyttää vaihtuvan hyytävän viiman kera, Mäntykannas sanoo.

– Pakkasta voisi olla Lapissa jopa –20-30 astetta ja Keski-Suomessakin yli –10 astetta.

Etelässä pakkanen on ennusteen mukaan heikompaa, mutta kylmä itäviima saa sään tuntumaan kylmemmältä kuin mitä mittari näyttää. Etelään on myös mahdollisesti luvassa joko vesi- tai lumisadetta. 

– Iso epävarmuus vuodenvaihteessa liittyy lounaasta lähestyvään matalapaineeseen, että yltääkö se Suomeen vai jäävätkö sateet Suomen eteläpuolelle.

– Yksi skenaario on sellainen, että etelässä pyryttää sakeasti lunta koko uudenvuoden yön. Voi tulla lumimyräkkä. Tässä on kaikki skenaariot auki, Mäntykannas toteaa.

Pohjoisessa vuosi vaihtuu todennäköisesti paukkupakkasten merkeissä.

Lue myös:

    Uusimmat