Mainos

Uusien henkivakuutusten korko laskee

Uusien henkivakuutusten tuotto laskee vuoden alussa, kun uusi 3,5 prosentin laskuperustekorko tulee voimaan. Siihen saakka otetuille vakuutuksille maksetaan edelleen vanhaa 4,5 prosentin kiinteää korkoa.

Vakuutusyhtiöiden keskusliitosta SVK:sta ei osata vielä arvioida, miten innokkaasti ihmiset ovat viime hetkillä sijoittaneet varojaan vakuutuksiin. SVK:n toimitusjohtaja Jukka Rantala kertoi tiistaina, että liiton tietojen mukaan yksikään vakuutusyhtiö ei käytä mahdollisuutta vanhojen vakuutusten koron alentamiseen. Hän kertoi vakuutusyhtiöiden päättäneen säilyttää vanhojen vakuutusten koron ennallaan, koska vakuutetut ovat mieltäneet sen luvatuksi tuotoksi. Hän tähdensi, että vakuutusyhtiöt olisivat voineet alentaa myös vanhojen vakuutusten korkoa. Rantalan arvioi, että vakuutusyhtiöt tulevat tasamaan vanhojen ja uusien vakuutusten tuottoa asiakashyvityksillä. Hän kuitenkin korosti, että jokainen vakuutusyhtiö päättää asiasta itse. Kiinteän koron lisäksi vakuutuksille maksetaan asiakashyvitystä. Se on nyt noin 2 prosenttia.

Rantalan mukaan voi hyvin olla, että jatkossa ennen tämän vuoden loppua otetuille vakuutuksille asiakashyvitys on esimerkiksi 1 prosenttia ja ensi vuoden alun jälkeen otetuille vakuutuksille esimerkiksi 2 prosenttia. Henkivakuutusten laskuperustekorko alenee vuoden alussa 4,5 prosentista 3,5 prosenttiin. Muutos johtuu yleisestä korkotason laskusta. Laskuperustekorolla määritellään myös vähimmäistuotto, joka vakuutusyhtiöiden on saatava sijoituksistaan. Rantala myönsi, että vakuutusyhtiöiden sijoitustaidot joutuvat puntariin, kun euro-maissa korkojen odotetaan pysyvän pikemminkin laskussa kuin nousussa. Muissa euro-maissa henkivakuutusten korko on ollut 4-6 prosenttia, mutta Rantalan mukaan useimmissa maissa sitä ollaan myös laskemassa 3,25-4 prosenttiin. Ryhmäeläkevakuutuksissa vanhojen vakuutusten korko alenee 15 vuoden siirtymäajalla. Erilainen käytäntö johtuu siitä, että ryhmäeläkevakuutusten maksaja on työnantaja. Myös uusissa ryhmäeläkevakuutuksissa siirrytään vuoden alussa 3,5 prosentin korkoon.

Sijoitussidonnaisissa vakuutuksissa muutokset riippuvat siitä, millaisesta vakuutuksesta on kyse.

Uusia vakuutettuja houkutellaan myös veroedulla

Vakuutusyhtiöt ovat houkutelleet uusia vakuutettuja vanhalla korkeammalla korolla viime hetkiin saakka, mutta tiedot loppuvuoden mahdollisesta myyntiryntäyksestä saadaan vasta ensi vuoden puolella. Asiakkaita on yritetty hankkia myös muistuttamalla, että joissakin henki- ja vapaaehtoisissa eläkevakuutuksissa suurimman osan maksuista voi ajoittaa pitkälle ensi vuosituhanteen. Lisäksi vetoapuna on käytetty vapaaehtoisten eläkevakuutusten veroetua. Niiden maksut voi vähentää verotuksesta 50000 markkaan saakka.

Muita sijoitustuotteita myyvät ovat arvostelleet veroetua, mutta vakuutusyhtiöt ovat koko ajan korostaneet, että kyseessä on pääasiassa verotusajankohdan siirto. Kun vakuutus aikanaan nostetaan, vero maksetaan silloin. Eläkkeellä tulot ovat yleensä pienemmät kuin töissä ollessa, joten myös veroprosentti on yleensä pienempi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.